Vyrobte si vánoční věnec na dveře doma. Zabavíte tím celou rodinu

[chooze:gallery;value:33995]

Vánoční věnce si dnes většina lidí dává na dveře převážně z estetických důvodů. Málokdo ale ví, že mají dlouhou a bohatou historii, která sahá až do antického Říma. Tam si lidé dávali věnce na dveře jako oslavu vyhrané bitvy. Dnešní použití věnců se ale odvíjí hlavně od křesťanství. Oslavovat mají Ježíšovo vítězství nad smrtí.

Hlavní výhodou této ozdoby je její jednoduchost a malá zátěž na peněženku. Nemusíte totiž trávit hodiny v obchodech a za věnce utrácet. Stačí se vydat do přírody a potřebné ozdobné předměty si nasbírat. Samotná výroba je zábavnou aktivitou pro celou rodinu.

Co nasbírat

Na začátek je důležité si dát pozor na to, že si z přírody nemůžeme odnést úplně všechno a musíme být ke svému okolí ohleduplní. "Myslete prosím na to, že ořezávání a lámání větviček ze stojících stromů je považováno za poškozování dřevin, které je zákonem zakázané. Může vést k nenávratnému poničení či uschnutí celého stromu," varovaly na sociální síti X Lesy ČR.

[chooze:article;value:528665]

Ozdobný klest často najdete popadaný v lese nebo si ho můžete pořídit třeba právě u správců lesa. Ozvláštnit svůj věnec můžete ještě pořízením listů eukalyptu, nasbíráním šišek nebo dalších plodů, které popadají ze stromů. Fantazii se meze nekladou. Nádhernou vůni vaší nové výzdobě dodají také třeba šípky nebo bobkové listy. Abyste měli výrobu co nejjednodušší, kupte si drátěný rám nebo polystyrenový kruh, okolo něhož budete věnec tvořit. Hodit se vám bude také zelený květinářský drát, kterým uchytíte všechno dohromady a ve věnci se barevně ztratí.

​Vyrobte si věnec doma

Věnec začněte tvořit svázáním nasbíraných větviček do několika svazků. Pozor si dejte na to, aby svazky pokryly celý kruh. Drátem nebo lepidlem je začněte připevňovat na vaši připravenou konstrukci tak, aby nebyly vidět stonky. Poté můžete začít přidávat bobkové listy, šišky, šípky a další ozdoby. Výsledný produkt vyšperkujte mašlí. Nakonec nezapomeňte přidat provázek nebo háček, pomocí kterého věnec zaháknete na dveře.

Bílý dům se oblékl do vánočního. Výzdobu zvolila přímo první dáma (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.