Výroční tisícovku se lidé snaží prodat i za 8 000. Hodnota klesne, tvrdí numismatik

Tisícikoruna v hodnotě několika tisíců není protimluv, ale realita. Lidé začali přeprodávat nové výroční bankovky, které ve středu začala vydávat Česká národní banka k příležitosti 30 let české koruny. Výročních platidel nechala vytisknout 200 tisíc. Z pohledu běžného uživatele jde ale o naprosto normální tisícikorunu, kterou můžete zaplatit v každém obchodě.

Také na pobočkách ČNB ji lidé mohli získat právě výměnou za tisíc korun. Jediným omezením byl limit pět nových bankovek na člověka. Byl o ně ale tak velký zájem, že na ně lidé mnohdy stáli několikahodinové a několikakilometrové fronty. Na některých pobočkách pak musela banka dokonce fronty uzavřít.

Velkého zájmu začali využívat překupníci. Za jeden kus požadují na aukčních portálech částky od cca 1,5násobku hodnoty bankovky až po 8násobek.

Podle předsedy České numismatické společnosti Michala Maška je ale velká část těchto nabídek nadsazená. "Skutečnou hodnotu té bankovky na ní máte napsanou. Svým způsobem je to obyčejná bankovka, kterou můžete zaplatit v obchodě. Pro sběratele ale bude samozřejmě o něco vyšší," tvrdí.

[chooze:article;value:488859]

"Těch bankovek je ale 200 tisíc, což je obrovské množství, takže nejde o nějakou vzácnost, ale spíš o takovou hezkou zajímavost, kterou je ale potřeba pochválit, protože zvýší zájem o numismatiku," dodal.

Jak se cena těchto bankovek bude vyvíjet do budoucna, se podle Maška dá lehce odhadnout. "V předchozích letech ČNB vydávala dvacetikoruny s portréty prvorepublikových politiků, které se krátce po vydání přeprodávaly až za tisíc korun. Dnes tuto minci pořídíte do 200 korun, a to jsou umělecky výrazně zajímavější než nové bankovky. Je jich totiž, stejně jako těch bankovek, hrozně moc," vysvětluje Mašek.

Budoucí hodnotu výročních tisícovek tak odhaduje na asi 1,5 až 3násobek oficiální ceny. "Samozřejmě záleží, v jakém stavu ta bankovka bude. Když ji polijete kávou, pomačkáte v peněžence nebo natrhnete, tak její hodnota samozřejmě klesne a uděláte z ní v podstatě běžnou tisícovku," doplnil.

[chooze:gallery;value:30301]

Před ČNB se táhnou fronty. O výroční tisícikorunu je velký zájem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.