Vyšetřování střelby stále trvá. Máme půlroční lhůtu, vzkazuje zastupitelství

Ani dva měsíce od tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy není vyšetřování případu u konce, není známé ani to, co střelce k činu vedlo.

Policie krátce po tragédii zveřejnila, že v domě pachatele našla dopis, ve kterém se přiznal také k vraždě 32letého muže a jeho dvouměsíční dcerky v Klánovickém lese. Policisté v té době tvrdili, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování není možné obsah dopisu zveřejnit. "Můžu potvrdit, že jsme v Hostouni zajistili dopis, který ukázal, že vraždil v Klánovicích. Jeho obsah ale nemůžeme sdělit, jelikož probíhá prověřování události a budou vyslechnuti svědci," řekl tehdy TN.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

Nyní byl stručnější. "Právo na poskytování informací má vyhrazeno městské stání zastupitelství, je potřeba se obrátit na ně," uvedl Daněk ve středu pro TN.cz.

[chooze:article;value:535547]

"S ohledem na znění zákona došlo k administrativnímu sloučení spisových materiálů s dalšími spisovými materiály týkajícími se trestních řízení, tzn. vraždy v Klánovickém lese a Hostouni, které dosud byly vedeny samostatně. Ve věci je tedy nyní konáno společné přípravné řízení trestní, a to pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze. Ve věci nadále probíhá prověřování, které je ze zákona neveřejné. Bližší informace i s ohledem na široký okruh poškozených a skutky dotčených osob v současné době poskytovat nebudeme," sdělil ve středu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Dodal, že délka prověřování je ze zákona ohraničena šestiměsíční lhůtou. "Tu pak lze v odůvodněných případech i opakovaně prodloužit," upřesnil. Téměř tři týdny po tragédii se v lednu policie vyjádřila ke svému zásahu během střelby na fakultě. Podle Policejního prezidia byl zásah v pořádku.

[chooze:article;value:542439]

Od konce loňského prosince se jím zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "Událostí se zabýváme, teprve vše prověřujeme a nemáme to zatím ukončené," reagovala ve středu na dotaz, jak prověřování pokročilo, mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Při střelbě v budově fakulty 21. prosince přišlo o život 14 lidí, 25 utrpělo zranění. Pachatel po útoku spáchal sebevraždu. 

Na filozofické fakultě jsou škody za asi deset milionů. Pomůže i ministerstvo (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.