Vysoce nebezpečný mikrob má konečně nepřítele. Nový lék je spásou pro lidstvo

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu a McMasterovy univerzity vytvořili algoritmus, prostřednictvím kterého se umělé inteligenci podařilo odhalit nové antibiotikum, jež dokáže zničit bakterii Acinetobacter baumannii. O tom, jak významný je to objev, svědčí fakt, že Světová zdravotnická organizace (WHO) tento mikrob před několika lety zařadila na seznam prioritních patogenů, které představují největší hrozbu pro lidské zdraví. 

Rozdělila je tehdy do tří kategorií, přičemž A. baumannii patří do nejrizikovější z nich –⁠ tedy mezi bakterie, které lze velmi obtížně léčit. "Acinetobacter může přežívat na nemocničních klikách a vybavení po dlouhou dobu a může přebírat rezistentní geny. V současné době je opravdu běžné, že se vyskytují její izoláty, které jsou odolné vůči téměř všem antibiotikům," říká biochemik a jeden z hlavních autorů studie Jonathan Strokes. 

[chooze:article;value:500744]

​Tato studie byla publikovaná před několika dny v časopise Nature Chemical Biology a může nejen přispět k vývoji nových léků, ale také využívání umělé inteligence. "Naše zjištění podporuje předpoklad, že umělá inteligence může významně urychlit a rozšířit možnosti při hledání nových antibiotik," vyjádřil se další z autorů studie James Collins. 

Aby vědci vytvořili algoritmus, vystavili bakterii pěstovanou v laboratorním prostředí přibližně 7,5 tisícům chemických sloučenin. Některé umožnily její růst, jiné ne, a na základě těchto dat se algoritmus naučil chemické vlastnosti potřebné k analýze dalších více než 6,5 tisíce sloučenin. Ze stovek nejlepších pak vědci vybrali 240, které podrobili dalšímu testování v laboratoři. 

[chooze:article;value:454438]

​Výsledkem bylo devět antibiotik, z nichž jedno se ukázalo být vysoce účinné. Jedná se o sloučeninu, která byla původně zkoumaná jako potenciální lék na cukrovku. A. baumannii je na tuto látku velmi citlivá, na jiné druhy bakterií, například zlatého stafylokoka, ale nemá žádný účinek.

Tato schopnost je velmi žádoucí, protože minimalizuje riziko rychle se zvyšující antibiotické rezistence. Další výhodou je, že lék bude pravděpodobně šetrný ke střevnímu mikrobiomu. Novou látku vědci otestovali na infekci u myší a výsledek byl velice uspokojivý. 

"Metody umělé inteligence nám umožňují výrazně zvýšit rychlost, s jakou objevujeme nová antibiotika. Můžeme to navíc dělat při snížených nákladech. To je důležitý krok v oblasti výzkumu nových antibiotik," konstatoval Strokes. 

Klesající účinnost antibiotik představuje velký problém. Jenom v Česku kvůli tomu ročně zemřou stovky lidí (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.