Vysoká inflace, problémy bank. Ekonom v on-line chatu poradí, jak ochránit úspory

​V kontextu krachu tří amerických bank a problémů švýcarské Credit Suisse začínají růst mezi investory obavy. V posledním týdnu opět rychle roste cena zlata.

"Bezprostředně po pátečním krachu Silicon Valley Bank se cena zlata vyšplhala na asi 1 870 dolarů (asi 42 600 Kč, pozn. red.) za unci. V pondělí se zlatu podařilo dostat až na pětitýdenní maximum 1 912 dolarů (asi 43 600 Kč, pozn. red.) za unci, což je v přepočtu asi 42 300 korun. Během jediného týdne tak jeho cena vzrostla o 100 dolarů za unci, což představovalo nárůst zhruba o 5,5 %," okomentoval analytik portálu Zlaťáky Jakub Petruška. V úterý pak cena mírně klesla, stále se však drží na hranici kolem 1 900 dolarů.

Pokud se krize prohloubí, tak Petruška předpokládá, že by se u zlata dal očekávat nárůst poptávky, a tudíž i ceny. "Pokud by však krize byla zažehnána, zlato by o své aktuální zisky mohlo přijít," dodal.

"Pokud někdo hraje americkou burzu, tak to může mít malý vliv, ale je to obecné znejistění, jestli bude vláda i na případné další pády bank reagovat stejně velkoryse. Pokles je kvůli nejistotě, konkrétní hrozby zatím nehrozí. Nikdo z vkladatelů zatím o peníze nepřišel, ztrátu mají jenom investoři do bank," zhodnotil hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

I s přihlédnutím k tomu, že se mluví o konci podpory stavebního spoření, začínají se Češi zajímat o další možnosti investic či jak ochránit své úspory. Základní informace k investování najdete níže spolu s formulářem, kde můžete poslat svůj dotaz zaslat ekonomovi a obchodnímu řediteli Synergy Gold, společnosti zabývající se investicemi do kovů, Filipu Mikulcovi. Odpovídat bude mezi 17:00 a 19:00 se živým vstupem na TN Live.

[chooze:interview;value:876e0dc9-9408-43b6-b1b9-cee208b640dd]

Co je u investic klíčové

"Co vždy zdůrazňuji, je otázka inflace. Každý člověk by se na to měl podívat selským rozumem, ne vyloženě jako kvalifikovaný investor, že s přihlédnutím k recesi, inflaci, době nejistoty, která na trhu vládne, že pokud investuji například do fondu, tak ten, kdo mi má peníze vydělat, má stejně těžké podmínky jako já. Hledat tak dnes produkt, který hravě překoná inflaci, je hazard," zmínil Mikulec.

Vždy je klíčové, jak rychle je možné z investice vystoupit, upozornil Bartoň: "Při vystoupení může nastat problém, v sestupné fázi může být problém najít kupce. Prodávání v nouzi může znamenat to, že se nakonec prodá za míň, než se nakoupilo."

Velmi rychlé vystoupení z investice umožňují například různé virtuální investice, které se dají ovládat přes počítač či třeba přes aplikaci v mobilu. Fyzické předání je náročnější na čas.

"Třeba u kryptoměn máte rozdíl mezi tím, jestli například bitcoin máte u sebe doma ve virtuální peněžence, nebo jestli máte bitcoin zaknihovaný na nějaké burze nebo u nějakého obchodníka. Tam je ale zase risk, že obchodník krachne nebo udělá špatné rozhodnutí. A vy ten majetek nemáte přímo u sebe. Určitě není moc dobré nakupovat věci, které je pak možné zase prodat jen přes toho původního prodejce. To je nejvíc nevýhodné," doplnil Bartoň.

Upozornil, že nezkušení investoři se často nechají strhnout naslibovanými vysokými úroky, třeba 17 procent za rok, když inflace je na 15 procentech: "Tohle ale nemůže být jediný aspekt, na základě něhož se rozhoduji. Není důležité si říct, co mám slíbeno, ale čím to mám slíbeno, garantováno. A nemít všechny peníze na jednom místě."

Kryptoměny jsou mladým trhem a podle Mikulce velmi přehnaně reaguje na různé zprávy ze světa. "Pokud jsem na začátku investování a vyberu si zrovna akcie nebo kryptoměny, tak to je spíše taková vrcholová disciplína a měl bych být velmi obezřetný a nemít přehnaná očekávání. Je potřeba počítat s delším časovým horizontem, než se dostanou do zisku – u akcií se říká, že je to třeba sedm let," řekl Bartoň.

[chooze:article;value:493407]

Do čeho investovat

Pro drobného investora je nejvhodnější postupná investice, říká Mikulec: "Když je něco volatilní, jako jsou akcie nebo kryptoměny, tak je nejlepší to nakupovat pravidelně za účelem ‘nakup a drž‘ a mít časový horizont rozložený na delší časovou osu. Za prvé si to mohu dovolit a za druhé si průměruji cenu. Ještě si mohu, když budu více zkušenější, ‘hrát‘. Když trhy padají, nakoupím toho za míň víc, a když trhy rostou, tak nákupy zvolním."

Podle Bartoně jsou dlouhodobě nejvýnosnější možností investic s minimálním rizikem nemovitosti. A bude to platit i ve střednědobé budoucnosti. "Nyní jsou ale nemovitosti dost drahé, a to i vzhledem k tomu, jak je výhodné do nich investovat. Pro nové investory, kteří by do toho chtěli vstoupit, je to dražší. Nižší střední a střední třída si už nemohou dovolit koupit byt na investici v Praze nebo i v jiných městech. Je tu ovšem možnost, jak se na tom svézt, i když má někdo omezené možnosti. Dnes už nemusíte kupovat celou nemovitost, ale je možné si koupit část nemovitosti," popsal Bartoň.

Bartoň ale nedoporučuje postup, kdy se na společné koupi nemovitosti domluví skupina kamarádů či členů rodiny. A čím více se jich domlouvá, tím hůře. "Pokud bude mít některý ze společníků jiný názor na prodej, pronájem či na to, jak s tím nakládat, tak vznikají problémy," objasnil.

Daleko lepší a méně problematickou cestou jsou nemovitostní fondy. "Vložíte peníze, fond pak postaví barák nebo přeprodá nebo zhodnotí nemovitost na nemovitostním trhu, pak vyplácí výnos. Tak lze za cenu například desetiny nemovitosti vložit peníze do fondu a vézt se na zhodnocování nemovitostí," přiblížil Bartoň.

Češi se ve vztahu k nemovitostem vychylují oproti západním zemím. Je zde velký poměr lidí, kteří vlastní nemovitost, navíc český trh stále vnímá nemovitost jako jakýsi symbol jistoty. "Tak je tomu přesto, že v ekonomických ukazatelích se nemovitost chová spíše jako pasivum než jako aktivum, a tak je k tomu potřeba i přistupovat. Pokud přistupuji k nemovitosti jako k investici, tak nesmím pominout, že se jedná o pasivum, jsou zde náklady na správu, daně, u bytu či domu, který chci pronajímat, hrozí rizika s občanskoprávním sporem s nájemcem," poukázal Mikulec.

[chooze:article;value:493759]

Znalosti a zkušenosti

Investice ale často vyžadují nejen finanční, ale také duševní kapitál, tedy znalosti. To platí třeba u sbírek historických mincí. Náročnost investic podle znalostí a vhledu do problematiky rozdělila ekonomka Markéta Šichtařová.

"Na tom nejnáročnějším konci spektra jsou kryptoměny. Ale velmi váhám, jestli je označit za investice. Jen velmi malé množství kryptoměn se dá v současnosti považovat za investici jako takovou, tedy ve smyslu koupit a držet. Na druhé příčce je třeba numizmatika, tady ale pozor na zlato. Lidé si často pletou investiční zlato a zlaté sběratelské mince. Přitom ale sběratelské mince jsou náročné. Pak jsou různé specifické sbírky typu archivní alkohol, veteráni, obrazy a podobně. Mohou velice dobře uložit peníze, ale opravdu se v nich člověk musí orientovat," přiblížila.

Takovým středem jsou podle Šichtařové cenné papíry. Nakoupit správně akcie chce um, ve srovnání například s technickými znalostmi starých automobilů to ale není tak náročné.

"Jednoduchou investicí, kde se toho nedá moc zkazit, je investiční zlato, tedy investiční mince či slitky. U státních dluhopisů je to trochu ošemetnější, tam je důležité, jak k nim člověk přistupuje. Pokud chce třeba spekulovat na růst ceny, tak to není jednoduchá investice, ale pokud chce vyloženě koupit a držet, tak se toho moc pokazit nedá. Ještě bych na spodní konec složitosti zařadila hypotéky a obecně investice do realit. Tam se toho také moc pokazit nedá," míní Šichtařová.

Další oblastí, na kterou si mají dát investoři pozor, jsou různé náklady a poplatky při investování. "Můžeme koupit akcie a tyto akcie může někdo koupit přes obchodníka s cennými papíry s tím, že se tam platí poplatek za správu. Nebo to mohu koupit na vlastní triko a bude tam jiný přístup. Člověk by si měl dát pozor, jak si to nastaví. Pokud to chce mít levné a dělat si to sám, tak je o tom zase potřeba více vědět," dodala.

​Podívejte se na únorový rozhovor TN Live s ekonomem Vítem Hradilem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.