Moderní bydlení

Vysoké letní teploty nedovolí mnohým usnout. Odborník radí, jak na ně vyzrát

Extrémně vysoké letní teploty dávají mnoha lidem zabrat nejen přes den, ale i v noci. Doporučovaná teplota v místnosti pro kvalitní spánek by se totiž měla pohybovat okolo 20 °C, což je v poslední době téměř nemožné dodržet. Pro mnoho lidí se tak horké noci stávají probdělou noční můrou. Podle Martina Sovy, bývalého vedoucího Spánkové laboratoře ve Fakultní nemocnici v Olomouci, tomu ale lze snadno předejít.

Stačí prý dodržovat desatero zdravého spánku. "Je to několik rad, abychom dobře spali," vysvětluje na dotaz redakce TN.cz docent Sova. Jednou z nich je například to, že by v ložnici měla být úplná tma. Tím ale desatero pochopitelně nekončí.

"Neměli bychom mít v ložnici televizi, měli bychom být v tichu," pokračuje Sova. Podle něj je důležité i to, aby byla ložnice používána jen ke svým účelům. "Ložnici bychom měli používat jen ke spánku, neměli bychom si navyknout tam třeba večeřet nebo sledovat televizi," upozorňuje.

[chooze:article;value:509990]

​Desatero také radí ukládat se ke spánku až ve chvíli, co se cítíte unavení. Pokud se vám ani do 30 minut nepodaří usnout, zkuste si číst nebo dát koupel. S tou ale v letních měsících opatrně. Právě na horké noci mnohdy nestačí ani ono desatero.

Sprcha ale podle Sovy pomoct může. Člověk by nicméně měl zvážit své možnosti. "Doporučoval bych spíše vlažnou. Ledovou pouze v případě, že je na ní člověk pravidelně zvyklý," zdůrazňuje lékař. Pomoct může i studené pití, ovšem bez alkoholu. "Alkohol je sice výborné hypnotikum, dobře se po něm usíná, ale spánek pak není kvalitní," vysvětluje Sova.

[chooze:article;value:493641]

Ohledně horkých letních večerů toho ale prý příliš vymyslet nejde. "Snažit se vyvětrat, udělat průvan, pořídit klimatizaci," říká docent Sova. Právě klimatizace by mohla být nejefektivnějším řešením. Není přitom nutné ji mít zapnutou celou noc. ​

"Osobně si myslím, že je lepší večer vychladit a nechat otevřené okno. Ale je to individuální. Pokud bydlíme někde u silnice, kde by nám jezdila auta a budila nás, tak budeme mít kvalitnější spánek, když necháme okna zavřená a dáme klimatizaci na nižší výkon větráku. Budeme tak mít ticho a tmu," uzavírá.

Podle lékařů má stále více lidí problémy se spánkem. Pomáhají jim ve spánkových laboratořích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.