Vysoké pokuty pro dodavatele energií. Letos už zaplatili více než za rok 2020. PŘEHLED

ERÚ má kvůli dodavatelům energií tradičně napilno a letos to platí dvojnásob. "Nejběžněji trestáme nekalé obchodní praktiky, nepravdivé údaje při změně dodavatele a v poslední době i pozdní vyúčtování dodávek a pozdní vyřízení reklamace. V jednotlivých řízeních se jedná o kombinaci výše zmíněného, přičemž nekalé obchodní praktiky mají různorodý obsah," uvedl pro TN.cz mluvčí úřadu Jan Hamrník.

Rekordní pokuta padla v roce 2019. Společnost STABIL ENERGY musela zaplatit čtyři miliony korun. "Když sečteme veškeré pokuty, které jsme STABILu udělili, jedná se souhrnně dokonce o částku 6 740 000 korun," informoval Hamrník.

Nyní má problémy firma Elgas Energy. Právě stížnosti na tohoto dodavatele řeší ERÚ momentálně často. Například paní Milada se TN.cz svěřila, že už několik měsíců čeká na přeplatek 26 tisíc korun.

[chooze:article;value:494074]

Za společností Elgas Energy v minulosti stál Tomáš Zabloudil, nyní je jejím jednatelem podle obchodního rejstříku Jaroslav Kolman. Právě Zabloudil byl dříve jednatelem nejvíce pokutované STABIL ENERGY.

"Novou licenci ERÚ musí udělit za podmínek daných energetickým zákonem. V nich sice figuruje beztrestnost, tu ale osoba poruší pouze tehdy, pokud je pravomocně odsouzená za spáchání trestného činu. V případě porušení energetického zákona se jedná pouze o přestupek," upozornil k tomuto případu Hamrník. "Na nutnost úpravy zákona ERÚ kontinuálně upozorňuje, mělo by k ní dojít s novelou energetického zákona," dodal.

Nejvyšší pokuty padly právě kvůli STABILu v roce 2019. Dohromady dodavatelé zaplatili 4 483 000 korun. V roce 2021 byly pokuty jen o 20 tisíc nižší. V říjnu tohoto roku například zkrachovala společnost Bohemia Energy.

Letos jsou ale pokuty také vysoké. Vyšplhaly už na 765 tisíc korun, což je více než za celý rok 2020, kdy ERÚ rozdal pokuty za 628 tisíc korun. Firma Elgas Energy už v únoru musela zaplatit 100 tisíc korun.

​"Očekáváme, že pokuty letos budou dále přibývat, protože budou ‘dobíhat‘ řízení o přestupcích za minulý rok," avizoval Hamrník. "V řízení je navíc pravidlem, že správní orgán má povinnost vést společné (jediné) řízení o více přestupcích jediného pachatele. Přestože tedy právě typicky v oblasti ochrany spotřebitele kontrola šetří (či ERÚ obdrží) desítky či stovky stížností, podnětů na jediného obchodníka, tak řízení o přestupku je následně vedeno pouze jediné," doplnil.

Ženě dluží dodavatel desítky tisíc, úřad je bezradný:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.