Vysoké školy řeší svou bezpečnost. Spoléhají na detektory i krizová cvičení

Univerzita Karlova okamžitě zvýšila bezpečnostní opatření a aktivovala vstupní turnikety u vchodů do všech fakult. V pátek už vše fungovalo. "Na fakultě jsme zrušili páteční výuku, v souladu s pokyny vedení univerzity. Byly omezeny všechny větší akce na univerzitě, které by měly víc než 20 osob. Do budov se v současné době dá dostat jenom s kartou zaměstnance nebo studenta," oznámil děkan Fakulty sociálních věd UK Tomáš Karásek.

Dveře Filozofické fakulty zůstaly zavřené. Budovu obehnala páska a až do odvolání ji hlídá bezpečnostní agentura. Vysoké školy také jednají o dalších možnostech. Ve hře jsou i bezpečnostní rámy u vstupů.

Ty už někde instalované jsou. "My máme informační systém Kiss, který umožňuje v dané chvíli rozeslat velké množství zpráv. To znamená, že můžeme jak kvalitativně, tak kvantitativně informovat případné ohrožené osoby," poznamenala mluvčí České zemědělské univerzity Karla Mráčková.

[chooze:article;value:534345]

"Standardně máme u vchodů do budov VŠE bezpečnostní službu. Nyní byla kontrola na vrátnicích posílena a byly zapnuty bezpečnostní rámy," sdělila mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová.

"Útok tohoto typu žádný bezpečnostní rám nevyřeší. Tady ty útoky těch osamělých vlků jsou v podstatě nepředvídatelné," myslí si děkan Filozofické fakulty Ostravské univerzity Robert Antonín.

Na některých školách studenti už absolvovali cvičení, jak se při útocích aktivního střelce chovat. "Do budovy vtrhlo čtyři nebo pět ozbrojenců, kteří ve své podstatě postříleli několik osob na chodbě. Samozřejmě byli to figuranti, byli to lidé z Prahy, kteří byli maskovaní," vysvětlila ředitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy Vladimíra Ilievová.

[chooze:article;value:534330]

"My jsme letos v dubnu měli simulaci krizové situace, kdy došlo k výbuchu a následnému požáru. A tato situace si samozřejmě vyžádala kontakt s IZS," poznamenala Mráčková.

"Po jednání vlády jsme se dohodli i s policejním prezidentem, že Česká konference rektorů, ministerstvo školství, vnitro a policie budou spolupracovat při nastavování bezpečnostních podmínek ve školách," oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V prvním lednovém týdnu proběhne jednání rektorů s ministrem školství o dalších možnostech posílení bezpečnosti na českých univerzitách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.