Vysoké školy už toho mají dost. Postavily se vládě, vyhrožují stávkou

Na vládu se ve středu obrátili zástupci českých vysokých škol. Stěžují si na mizerný stav financí na univerzitách v Česku, který je podle zástupců iniciativy Hodina pravdy neudržitelný. Na podfinancovanost vysokých škol upozorňuje organizace sdružující vyučující zejména humanitních a společenských oborů dlouhodobě.

Iniciativa útočí především na sliby vlády týkající se podpory vzdělávání. "Ačkoli vláda deklaruje, že vzdělání je její priorita, konkrétní politika tomu odporuje. Celé české školství se potýká s dlouhodobým nedostatkem financí v porovnání se státy OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, pozn. red.). Nemůžeme se soustředit na to nejdůležitější, vzdělávání a rozvoj vědeckého poznání," pronesl předseda Koordinační odborové rady Univerzity Karlovy.

[chooze:article;value:545855]

​Kvůli špatnému stavu financí ve vzdělávání a výzkumu je tak podle iniciativy český výzkum závislý na grantech. Kvůli tomu se univerzity, včetně technických oborů, nemohou soustředit na plné využití svého potenciálu.

Akademici proto oznámili, že budou toto téma silněji prosazovat. Od ministerstva budou požadovat do příštího roku výrazné navýšení rozpočtu na vysokoškolské vzdělávání. Jednat se má o minimálně deset miliard korun.

K demonstrování svých požadavků iniciativa Hodina pravdy předběžně oznámila, že část vysokých škol zvažuje radikálnější kroky. Připouští tak možnost stávek či dlouhodobějších protestů. Přesné datum ani rozsah iniciativa neoznámila, podotkla však, že by stávka mohla zasáhnout například do přijímacích zkoušek.

Školy zvažují stávku. Platy nepedagogických pracovníků jsou tristní (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.