Vysoké školy v Česku řeší vážný problém. Přibývá útoků na židovské studenty

Protižidovské projevy se ještě donedávna vyskytovaly převážně na sociálních sítích, nyní už jim prý izraelští studenti čelí i během výuky. "Při hodině jsme se bavili o zprávách a dění ve světě a naše vyučující začala říkat, že Izrael je teroristický stát," prozradila televizi Nova anonymně jedna studentka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

"Naší člence na Pedagogické fakultě UK se stalo, že měla soukromou konzultaci s profesorem, probíhala někde v kabinetu a měla to být konzultace na téma globalizace, protože o globalizaci psala jakousi seminárku. A když přišla za daným učitelem do kabinetu, tak se jí obratem zeptal, jestli se raduje ze smrti palestinských dětí," dodala. 

[chooze:article;value:527608]

​Nejvíce verbálních útoků zaznamenali studenti židovského původu právě na Filozofické a Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy nebo také na Západočeské univerzitě v Plzni. "Teď je to vlastně úplně poprvé, co něco takového zažíváme a je to hrozně intenzivní. Skoro každý z nás má takové zkušenosti a je to za ty poslední čtyři týdny pořád," pokračuje židovská studentka. 

"Evidujeme oproti tomu předešlému období nárůst o 400 procent. Musím upozornit, že tento nárůst je ve virtuálním prostředí, ale vidíme, že se to pomalu přesouvá i do toho reálného života," sdělil televizi Nova předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. 

Více než tři desítky zástupců převážně pražských vysokých škol podepsaly výzvu proti šíření antisemitismu v akademickém prostředí. "Cítíme znepokojení nad narůstajícím antisemitismem a důrazně žádáme, aby proti jakýmkoliv projevům nenávisti byly podniknuty všechny zákonné kroky," stojí v jejich dopise. 

[chooze:article;value:527489]

​Univerzita Karlova se už na začátku konfliktu ohradila proti všem projevům nenávisti a národnostnímu vymezování. Podle studentů to ale nestačí. "Děkani univerzit mají strach se tomu postavit čelem, protože by se postavili na jednu stranu konfliktu," tvrdí studentka. 

Počet a intenzita útoků proti Židům po napadení Izraele palestinskými teroristy roste nejvíce v zemích s početnou muslimskou menšinou, jako je Francie nebo Německo. Podle odborníků by ale k protižidovskému násilí mohlo dojít i v Česku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.