Vysokorychlostní železnice nabírá zpoždění. Stále se zadávají studie

Futuristická nástupiště a komfortní napojení na dálnici, městské autobusy i ostatní vlaky. Tak bude jihlavský terminál na vysokorychlostní železnici za skoro tři miliardy vypadat. Jenže než bude hotovo, uplyne dalších nejméně devět let.

"Bude charakteristický pro Vysočinu, bude úzce spojený s krajinou," avizoval architekt terminálu Igor Hrozba. Jihlavské nádraží na vysokorychlostní trati by mělo vyrůst u dálnice D1 poblíž Jihlavy.

Copak o to, nakreslené to vypadá hezky. V reálu ale výstavba klíčových vysokorychlostních koridorů u nás připomíná místo Šinkansenu spíš jedoucí lokálku.

[chooze:article;value:521817]

"Stále zadávají studie. To, co zvládnou v zahraničí za sedm let, tady trvá 15 let," uvedl železniční dopravní expert Petr Šlegr. Plány se zpožďují, teď až o dva roky.

Rok 2026 pro začátek prací na prvních moravských úsecích vysokorychlostních tratí je už prakticky nereálný. "Maximálně 2028 by se začalo stavět," avizoval generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

"Jsme aktuálně v podrobných projektových dokumentacích. Víme, kde ty tratě mají vést," poznamenal vedoucí projektu Vysokorychlostní tratě ČR Jakub Bazgier.

Podle plánů by se přitom už mělo leckde finišovat s výkupy pozemků a vydáváním různých povolení. Jenže i úřady přiznávají, že s tím jsou na řadě míst velké problémy.

[chooze:article;value:513855]

"Probíhá celá řada jednání se samosprávami, s vlastníky pozemků," popsal ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Někde je to složitější, například v Ústeckém nebo Středočeském kraji," poznamenal generální ředitel Správy železnic.

"Chybí mi přímo najmutí zahraničních odborníků na to, jak ty vysokorychlostní tratě lépe připravovat, soutěžit a stavět," upozornil Šlegr. Navíc ani už schválená síť vysokorychlostní železnice u nás není podle odborníků ideální. 

"Špatná strategie celé výstavby vysokorychlostních tratí. Opomíjí se tady zcela spojení Prahy s Plzní," varoval Šlegr. V okolních státech vysokorychlostní tratě buď dávno budují, nebo je už mají hotové. 

"Česká republika si nesmí nechat ujet vlak," prohlásil Kupka. Proč si ho nechala ujíždět doteď, je podle něj dotaz spíše na jeho předchůdce.

Celý projekt vysokorychlostní železnice u nás zahrnuje 650 kilometrů tratí. Stát by to celé mělo 800 miliard korun a hotovo by mohlo být v roce 2050.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.