Vysoký stupeň nebezpečí: ČHMÚ varuje před deštěm a povodněmi

[chooze:gallery;value:31717]

​Výstraha před povodněmi

Povodňová pohotovost platí od úterý od 21:00 do čtvrtečních 6:00 pro Pardubický kraj (Moravská Třebová), Kraj Vysočina (Jihlava, Třebíč) a pro Olomoucký kraj (Mohelnice). Na některých řekách může stoupnout hladina až na druhý povodňový stupeň.

Nižší stupeň výstrahy platí i pro další místa v Česku, která jsou na mapě níže vyznačená žlutou barvou. V těchto oblastech se mohou hladiny dostat na první povodňový stupeň, u malých toků výjimečně na druhý stupeň (to platí jen pro okolí Dačic, Moravských Budějovic, Telče a Znojma). Výstraha platí také od úterních 21:00.

"Vzhledem k nasycenosti půdy a vydatným srážkám se budou zvedat hladiny menších toků s možným dosažením stupňů povodňové aktivity. Dnes se k nám po obědě začne od jihovýchodu nasouvat další srážkové pásmo. V Čechách se mohou brzy odpoledne vytvářet lokální bouřky. Večer bude pršet s výjimkou severozápadu na celém území," okomentovala v úterý meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:503640]

​Výstraha před deštěm

Velmi vydatně má pršet v Olomouckém kraji (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezském kraji (Bruntál, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Krnov, Rýmařov, Třinec). Výstraha platí od úterních 15:00 do středečních 12:00.

V některých dalších regionech platí nižší stupeň výstrahy před deštěm. Od úterních 15:00 je varování určeno Jihočeskému kraji (Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny, Třeboň), Královéhradeckému kraji (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubickému kraji (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraji Vysočina, Jihomoravskému kraji, Olomouckému kraji (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Uničov, Zábřeh), Zlínskému kraji a Moravskoslezskému kraji (Bílovec, Bohumín, Hlučín, Kopřivnice, Kravaře, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Vítkov).

Od středečních 17:00 se výstraha rozšiřuje i o Moravskoslezský kraj (Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Třinec). Pro všechny tyto oblasti to znamená, že tam může podle odhadů ČHMÚ více než 30 milimetrů za šest hodin nebo více než 40 milimetrů za 12 hodin.

​"V noci na středu bude zataženo, na jihovýchodě území s vydatným a trvalým deštěm. Na vrcholcích Jeseníků a Krkonoš očekáváme i srážky smíšené, deště se sněhem. Ve středu bude nejvíce oblačnosti a srážek hned zpočátku dne – zataženo, na východě vydatný déšť, který začne slábnout kolem poledne. Srážky začnou ustávat večer. Od čtvrtka začne oblačnosti i srážek ubývat a teploty půjdou nahoru v odpoledních maximech, rána ale budou studená, jak ve čtvrtek, tak v pátek se po ránu budou ojediněle na západě území tvořit přízemní mrazíky," popsala Honsová.

Silné deště zvedají hladiny řek. Vylití z břehů hrozí menším tokům (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.