Vyšší ceny elektřiny zasáhnou firmy. Budou muset zdražovat

Plánované zvýšení cen elektřiny by se mohlo výrazně dotknout podnikatelů. Například truhlář Martin Řepa se bez elektřiny určitě neobejde. "Veškeré stroje, které mám, jsou elektrické. Jediné, na čem se dá ušetřit, je třeba topení," shrnuje majitel výrobny nábytku. Zastat výkon stroje ruční prací je totiž podle něj nereálné. Taková výroba by totiž byla zdlouhavá a tím pádem nákladná.

"Jakékoliv navýšení vstupů pro malé nebo drobné podnikatele je vlastně průšvih a dá se říct, že od dob covidu ty ceny a ty vstupy jdou pořád nahoru. Ať už to je materiál, nebo právě energie," doplňuje. Zdražovat své výrobky prý ale nemůže. Jeho firma se zaměřuje na rodiny s dětmi, které podle něj mají už tak hluboko do kapsy. Nezbývá mu než doufat, že se ceny nezvýší natolik, aby to pro něj bylo likvidační.

[chooze:article;value:527980]

​Podobné obavy mají teď i další živnostníci a malí podnikatelé. "Počkáme si na konec listopadu, kdy Energetický regulační úřad má vydat už závazné prohlášení, jak vysoké navýšení to bude," říká ředitel pivovaru Na Rychtě Jiří Šťovíček. V jeho podniku se se zdražováním piva smiřovali už při zvyšování daně z přidané hodnoty. Teď budou ale muset nejspíš sami hnát cenu ještě výš. "Pokud by se nám elektřina zvýšila, tak samozřejmě těch dvacet procent bychom museli promítnout i do cen," doplňuje Šťovíček. 

Pekaři dokonce původně měli v plánu zlevňovat. Pokud ale elektřina zdraží, možné to prý nebude. "Cena mouky padá dolů a mohli bychom promítnout zlevnění do výrobků. Ale bohužel nemůžeme, protože se zase zvedají energetické náklady," říká majitel pekařství Petr Kohn. Zejména malé podniky proto stále častěji investují do fotovoltaických elektráren, které jim nabízí daleko větší jistotu.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.