Vyšší koncesionářské poplatky: Zaplatí je i lidé bez televize a rádia

Od 1. ledna 2025 by se měly zvednout koncesionářské poplatky u televize o 25 korun na 160 korun měsíčně a u rozhlasu o 10 korun na 55 korun měsíčně. Oznámil to v úterý ministr kultury Baxa. Není to ale jediná novinka, se kterou návrh zákona počítá. Za rozhlas a televizi by v budoucnu měli platit i majitelé například chytrých telefonů nebo tabletů.

"Uskuteční se to tak, že změníme definici zařízení, ze kterého je poplatek odváděn, čímž se rozšíří počet poplatníků. Nově to bude jakékoliv zařízení, které může přijímat a reprodukovat rozhlasové nebo televizní vysílání, typickým příkladem jsou chytré telefony nebo tablety," popsal Baxa. Výše poplatku zůstane pro nové poplatníky stejná. Přibýt by jich mělo asi 230 tisíc.

[chooze:article;value:519448]

​Nebude se ale platit za všechny přístroje, vždy se to bude týkat jen jednoho přístroje v domácnosti. Pokud tedy nemáte televizi a rádio, ale třeba notebook a mobil, zaplatíte 160 + 55 korun. V případě pětičlenné rodiny v jedné domácnosti, kdy má každý mobil, to bude stále 160 + 55 korun dohromady za všechny členy v domácnosti, samozřejmě v případě, že se jedná o přístroje, které jsou schopné přijímat rádiový a televizní signál či se na nich lze dostat na internet.

Pro rok 2023 předpokládala Česká televize s příjmem z poplatků téměř 5,7 miliardy korun. Po zvýšení by se její rozpočet zvýšil o další zhruba 1,4 miliardy korun. U Českého rozhlasu by se výnos z původních 2 miliard zvedl o dalších 600 milionů.

"Ta zásadní otázka je, jestli vůbec v 21. století platit, nebo neplatit koncesionářské poplatky. My víme, že celá řada zemí v Evropské unii od toho ustupuje," připomněl poslanec Aleš Juchelka (ANO). "Pro nás je naprosto nepřijatelné, aby se navyšovalo zatěžování občanů v této chvíli," prohlásil poslanec Jaroslav Foldyna (SPD).

Štáb TV Nova s dotazem oslovil také veřejnost, tedy ty, kteří musí nebo budou muset poplatek platit. "Je to nehoráznost, protože Česká televize je už skoro soukromá televize, to už není ani veřejnoprávní. Na co chtějí ty peníze?" zaznělo mezi odpověďmi. "Žádný problém s tím nemám. To jsou drobné v dnešní době. Až mi sníží cenu za elektriku, tak budu nadšenější," byla další z reakcí.

[chooze:poll;value:7da42db8ee0b1f1904f4ca890b9fe787703b8b62;layout:tn_nova]

Podívejte se na celý záznam tiskové konference ke zvyšování koncesionářských poplatků:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.