VÝSTRAHA: Část Čech potrápí bouřky. ČHMÚ zpřísnil varování před vedry

Výstraha před bouřkami

Varování platí od nedělních 14:00 do 20:00 pro část Středočeského, Plzeňského, Karlovarského a Libereckého kraje a celý Ústecký kraj. Podle meteorologů je může doprovázet také silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, intenzivní déšť s úhrny kolem 30 milimetrů a menšími kroupami.

Vydatné srážky mohou místy rozvodnit i hladiny řek. Vítr zase lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

[chooze:article;value:518642]

"Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozu v bouři je nutné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," radí odborníci z ČHMÚ.

Varování:

Výstraha před vedry

Meteorologové v neděli zpřísnili také výstrahu před vedry pro část Jihomoravského kraje. Tam mohou v pondělí teploty překročit i 34 °C. Právě vysoké teploty jsou velkou zátěží pro organismus a hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Problémy vedro může způsobit i na železnici. "Je nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem," varují meteorologové.

Lidé by měli hodně pít, omezit alkohol i tělesnou zátěž. Není dobré pobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. "Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům," apelují experti.

[chooze:article;value:516690]

Varování před vedry platí pak pro Česko i v následujících dnech, a to především pro oblasti v nadmořských výškách do 600 metrů. Rtutě teploměrů budou překračovat 31 °C.

[chooze:gallery;value:32903]

Příští rok by mohlo být ještě tepleji. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.