VÝSTRAHA: Část Česka zasáhnou silné bouřky. Doprovodí je kroupy a vítr

Výstraha před silnými bouřkami platí od pondělních 17:00 do 23:00 pro Prahu, Liberecký kraj a část Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje.

Podle meteorologů mohou bouřky doprovázet srážky s úhrny přes 30 milimetrů, silný vítr a kroupy. Právě přívalový déšť může rozvodnit i hladiny řek.

[chooze:article;value:522456]

"Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," doporučují odborníci.

Výstraha:

Předpověď počasí

"Před studenou frontou, která v pondělí večer začne postupovat přes Čechy k východu, k nám vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. Za studenou frontou se v úterý a ve středu bude přesouvat přes střední Evropu k východu výběžek vyššího tlaku vzduchu a na naše území se postupně obnoví příliv teplého vzduchu od jihozápadu. V pátek začne zvolna postupovat přes naše území k východu zvlněná studená fronta," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

pondělí bude polojasno až jasno, ráno se mohou objevit ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. V noci teploty spadnou na 16 až 12 °C, v údolích ojediněle na 10 °C. Přes den se vyšplhají i na tropických 30 °C.

Teploty:

Odpoledne bude od západu oblačnosti přibývat a k večeru se v Čechách dostaví přeháňky a místy i bouřky." Ty budou ojediněle i silné, doprovázené přívalovým deštěm a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Během dne začne zesilovat čerstvý jihovýchodní s nárazy o rychlosti 55 kilometrů za hodinu," přiblížila meteoroložka Dagmar Honsová.

Suma srážek:

Úterý bude oblačné až zatažené, místy s deštěm a bouřkami. Během dne budou od západu přeháňky ustávat a oblačnosti bude ubývat. Noční teploty se budou pohybovat mezi 18 až 14 °C, přes den naměříme i 25 °C.

Ve středu očekávají meteorologové polojasno až jasno, ráno i mlhy. V noci teploty klesnou na 9 °C, přes den bude stále až 25 °C.

Čtvrtek bude ve znamení jasné až polojasné oblohy. Ráno může být mlha nebo nízká oblačnost. Noční teploty se sníží na 14 až 10 °C, v údolích místy až na 7 °C. Den bude ještě teplý a rtutě teploměrů budou šplhat k 27 °C.

pátek bude zpočátku polojasno, od západu pak bude přibývat oblačnosti a zatahovat se. Na většině území musíme počítat s deštěm a hrozí i bouřky. V noci teploty půjdou dolů na 18 až 14 °C, na západě až na 12 °C, nejvyšší denní teploty budou mezi 21 až 26 °C, na západě Čech kolem 18 °C.

[chooze:article;value:522647]

Následující dny budou oblačné až zatažené s přeháňkami. Postupně bude od západu ubývat oblačnosti i srážek. Po teplých dnech se však už musíme připravit na ochlazení. V noci bude mezi 13 až 9 °C, postupně se teploty propadnou i na 6 °C. Přes den pak budou šplhat maximálně k 19 °C, dočkáme se ale ještě i 22 °C.

Tropické dny v září

V posledních letech počet tropických dnů v září přibývá. Letos je však jejich počet podle meteorologů neobvykle vysoký. Tropická teplota byla v pondělí pokořena na stanici Praha-Karlov a Praha-Průhonice. Ojediněle bylo 30 °C i jinde ve Středočeském kraji, například v Dobřichovicích. "Pondělí je tak sedmým tropickým dnem letošního září, stejného počtu jsme dosáhli naposledy v roce 2016," uzavřela Honsová.

Za první polovinu září například v Praze-Ruzyni nasvítilo už 128 hodin slunečního svitu. To je 80 % toho, co normálně nasvítí za celý měsíc.

Teplé počasí přeje zahrádkářům. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.