VÝSTRAHA: Část Česka zasáhnou sněhové závěje. Hrozí i sněhové jazyky

Výstraha před závějemi platí od nedělní půlnoci do úterního poledne pro část Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Podle meteorologů navíc hrozí vysoký stupeň nebezpečí.

Počasí může zkomplikovat dopravu i zásobování. Některé silnice mohou být dokonce nesjízdné. "Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Na horách dodržovat pokyny horské služby," radí odborníci.

[chooze:article;value:536893]

V platnosti je také varování před sněhovými jazyky pro část Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Výstraha:

Nové sněhové nadílky bychom se podle meteorologů měli dočkat právě o víkendu. Sněžit má zejména na horách a severu a severovýchodě Čech. Už v sobotu na některých místech navíc začalo foukat. Silný vítr tak zastavil například horní úsek lanovky na Sněžku.

Až do pondělního poledne nadále platí výstraha pro Český Krumlov a okolí před povodněmi. Ve Vyšším Brodě a Českém Krumlově je na Vltavě druhý povodňový stupeň, v Zátoni první.

Zima ještě neřekla poslední slovo. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.