VÝSTRAHA: Česko potrápí úmorná vedra. Meteorologové varují před dalšími bouřkami

Výstraha před bouřkami

Varování před bouřkami platí od pátečního poledne do 22:00 pro část Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Zlínského kraje a Vysočiny a celý Karlovarský a Moravskoslezský kraj.

Meteorologové očekávají ojediněle výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů. Vydatné deště mohou navíc rozvodnit malé toky, silné nárazy větru zase lámat větve stromů.

[chooze:article;value:517859]

"Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce je nutné snížit rychlost a jet velmi opatrně," radí odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování:

Výstraha před vedry

Česko navíc potrápí pořádná vedra. Výstraha pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, a Ústecký kraj a část Libereckého, Královéhradeckého a Jihomoravského kraje platí od sobotního poledne až do odvolání.

Varování na sobotu:

Od nedělního poledne pak výstraha bude platit už pro celé Česko. Rtutě teploměrů překročí 31 °C. Právě vysoké teploty budou velkou zátěží pro lidský organismus. Lidem hrozí přehřátí a dehydratace.

Varování na neděli:

"Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech," zdůrazňují meteorologové.

Bouřky zaměstnaly v předchozích dnech hasiče. Měli stovky výjezdů (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.