VÝSTRAHA: Česko sevře náledí. Nebezpečí hrozí chodcům i řidičům

Výstraha platí od páteční půlnoci do 10:00 pro celou Českou republiku. "Při poklesu teplot pod bod mrazu na mokrých površích očekáváme tvorbu náledí," informovali meteorologové.

Nejen řidiči by si proto měli dávat na cestách pozor, nebezpečí totiž hrozí i chodcům, kteří mohou snadno uklouznout. "Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně," radí odborníci.

Výstraha:

Zatímco v poslední dnech se teploty také v noci pohybovaly nad nulou, nyní zase musíme počítat s ochlazením. V pátek budou noční teploty mezi 3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru rtuti teploměrů klesnou i k -3 °C. Přes den pak naměříme maximálně 5 °C. Sluníčka si ale neužijeme. Zejména na horách hrozí sněžení, v polohách pod 500 metrů bude zase pršet.

A podobně to bude vypadat i v sobotu. Obloha bude zatažená až oblačná. V noci se teploty sníží na 4 °C až 0 °C, na severovýchodě a východě i na -3 °C. Meteorologové upozorňují, že se stále může tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C.

[chooze:article;value:532915]

Mírně se pak začne oteplovat v neděli. Deštníky ale ještě nedoložíme. V noci teploty spadnou na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti a větru také na -2 °C, během dne vystoupí i na 8 °C.

S lyžováním se letos začalo dříve než v loňském roce. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.