VÝSTRAHA: Česko zasáhnou kruté mrazy! Hrozí i závěje a sněhové jazyky

Výstraha před silným mrazem platí pro celé Česko od nedělních 21:00 do pondělních 9:00. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou teploty při delším vyjasnění a slabším větru klesat pod - 12 °C. Lidem hrozí prochladnutí a omrznutí.

"Doporučujeme se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb," poradili odborníci.

Výstraha: 

Varování před sněhovými jevy

Od pondělních 15:00 platí do úterních 10:00 také varování před závějemi pro část Pardubického kraje a Vysočiny. Hrozí dokonce vysoký stupeň nebezpečí. Meteorologové varují před komplikacemi v dopravě. Řada silnic se totiž může stát nesjízdná. Potíže mohou být také se zásobováním nebo zdravotnickými službami.

"Při cestování se doporučuje sledovat zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavy, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. V autě je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Na horách dodržovat pokyny horské služby," radí experti.

[chooze:article;value:531467]

Výstraha před sněhovými jazyky pak platí od pondělních 15:00 do úterních 10:00 pro část Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny a celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Výstraha:

​S lyžováním se letos začalo dřív než loni. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.