VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky. Provázet je budou kroupy a vítr

Meteorologové z ČHMÚ varují před bouřkami, které mají ve středu zasáhnout Česko. Výstraha platí pro celé území republiky, a to od středečního dopoledne až do 21. hodiny.

"V bouřkách a na studené frontě i mimo bouřky očekáváme nárazy větru kolem 20 m/s. Ojediněle se budou vyskytovat malé kroupy a krátkodobě také intenzivní srážky," dodávají k výstraze meteorologové s tím, že stupeň nebezpečí je nízký. 

I tak by ale lidé neměli brát počasí na lehkou váhu. "Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky a poletující předměty," varují odborníci.

[chooze:article;value:511692]

"Během středy bude postupovat přes střední Evropu k východu studená fronta. Na západ a severozápad republiky by měla dorazit krátce před polednem, východ území bude opouštět později večer. V teplém vzduchu se před frontou a na frontě budou postupně vytvářet bouřky a spojovat se do linií, které mohou zejména odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku přecházet vícekrát přes stejné místo," dodává k předpovědi meteorolog Jan Šrámek.

"Nejvýznamnějším projevem budou nárazy větru kolem 70 km/h, a to nejen v okolí bouří, ale zejména na západě a severozápadě Čech také při přechodu samotné fronty, tedy i mimo bouřky. Srážky budou krátkodobě intenzivní, ale díky rychlému postupu bouří od západu očekáváme úhrny maximálně kolem 30 mm, u opakujících se bouřek na východě území ojediněle kolem 50 mm," doplnil Šrámek.

Výhled počasí na červenec. Čekají nás sluníčko, tropy i bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.