Výstraha ČHMÚ: Na Česko se ženou přívaly sněhu. Napadne až 15 cm

Výrazné ochlazení s sebou v úterý do Česka přinese nový sníh. V noci bude chumelit na většině území. "Výjimku by měl tvořit úplný severozápad Ústeckého kraje," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Sněhové srážky budou místy vydatné, ČHMÚ proto vydal výstrahu, a to ve dvou stupních. Žlutý, tedy nižší stupeň výstrahy, platí od půlnoci z úterý na středu do středečních 15 hodin pro Prahu, Plzeňský, Královéhradecký a Pardubický kraj a části Vysočiny, Středočeského, Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

​Meteorologové v těchto oblastech očekávají 7 až 12 centimetrů nového sněhu během 12 hodin.

Pro části Středočeského a Jihočeského kraje vydali dokonce výstrahu s vyšším (oranžovým) stupněm. Tam během 12 hodin napadne až 15 centimetrů nového sněhu. Výstraha opět platí od půlnoci až do středečních 15 hodin.

"Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování apod. Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy," varuje ČHMÚ.

Ve čtvrtek budou sněhové přeháňky jen ojediněle. V pátek sníh pokryje zejména východní část republiky, o víkendu severovýchodní část.

​V Rakousku zkomplikovalo sněžení dopravu už na začátku týdne. V okolí Korutan napadlo za 12 hodin přes 30 centimetrů sněhu. Před sněžením varují také v Belgii, Francii, na severu Itálie, ve Švýcarsku a na Slovensku.

[chooze:article;value:484585]

Sněhová pokrývka se do Česka vrací po třech týdnech. Před měsícem, konkrétně 18. prosince, bylo celé Česko pod sněhem. Například v pražské Ruzyni leželo přes deset centimetrů sněhu, v Brně 12 a v Karlových Varech čtyři.

Na Lysé hoře bylo 68 centimetrů sněhu. V týdnu od 12. prosince panovaly na většině území celodenní mrazy, na horách po ránu teploměr ukazoval i 20 °C. Takové teploty ale nyní meteorologové neočekávají.  

Více o návratu zimního počasí se dozvíte v pondělní reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.