VÝSTRAHA: Do části Česka se přihnal silný vítr. Meteorologové vyjmenovali, co hrozí

Výstraha před silným větrem platí ve středu dopoledne pro Vysočinu, Jihomoravský kraj a část Pardubického a Olomouckého kraje. "Na Českomoravské vrchovině, na západě a jihozápadě Moravy fouká silný vítr s nárazy nad 65 kilometrů za hodinu. Odpoledne začne vítr zvolna slábnout," varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

"Středa je největrnějším dnem týdne. Nárazy větru dosahují rychlosti 55 kilometrů za hodinu, na Českomoravské vrchovině a v Jihomoravském kraji se nárazy větru zastavují až na 75 kilometrech za hodinu," upřesnila meteoroložka Dagmar Honsová. 

Během dne by si podle odborníků měli lidé dát pozor na nebezpečí úrazů a vyhnout se delším procházkám a túrám na horách. "Doporučujeme nevydávat se zejména do hřebenových partií," uvedl ČHMÚ. 

Silný vítr by mohl zasáhnout i domy, na což by si měli dát lidé obzvlášť velký pozor. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Je nutné dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel," uvedli s tím, že hrozí poškození stromů a lesních porostů, které by mohly spadnout na budovy nebo auta. 

Řidiči by si v dalších dnech ale měli dát pozor hlavně na sněžení. "Už v pátek očekáváme na silnicích komplikace spojené se sněžením. V pátek a v sobotu se letos poprvé sněhové vločky dostanou i do středních nadmořských výšek. Očekáváme, že bude sněžit zhruba od 400 metrů nad mořem," upozornila meteoroložka Honsová. 

Obávaná bouře Ciarán zpustošila část Evropy. Francie se potýkala se silnými poryvy větru (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.