VÝSTRAHA: Do Česka se vrátila zima a sníh. Hrozí námraza i ledovky

Nejvíce o víkendu sněžilo na horách, někde napadlo i přes čtvrt metru nové sněhové pokrývky, vydatněji pak sněžilo také v Moravskoslezském kraji. V Ostravě napadlo 15 centimetrů sněhu, v Liberci pak 10 centimetrů.

Pondělí už přinese podstatně méně srážek než víkend. A ojediněle může být i polojasno. Podle meteorologů bude vliv oblasti nízkého tlaku vzduchu totiž střídat oblast vysokého tlaku vzduchu. Po ránu a dopoledne si však musíme dát pozor na mrznoucí mlhy, jinak bude zataženo až oblačno, ojediněle se objeví mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 2 až 2 °C. Pocitové teploty bude na východě snižovat čerstvý vítr.

Srážky:

Meteorologové varují zejména před mrznoucími mlhami. Ty se během pondělního a úterního dne objeví na západě Středočeského kraje, v severní části kraje Vysočina, v Pardubickém kraji a na východě Královéhradeckého kraje.

Zvýšené opatrnosti by měli dbát hlavně řidiči. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést právě k tvorbě námrazy na komunikacích a představují tak vyšší riziko smyku. Meteorologové proto doporučují snížit v mlze rychlost a jet opatrně.

​Zejména na severu Moravy se až do úterního večera může vyskytovat mrznoucí mrholení, při kterém hrozí tvorba slabé ledovky. Ta se může objevit hlavně v severní části Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

​Obloha bude během úterý a středy zatažená až oblačná. Během dne může být přechodně i polojasno. Ranní teploty klesnou na 0 až 4 °C, na západě a severu území může být i chladněji. Odpolední teploty vystoupají na 1 až 3 °C. Pocitové teploty bude opět na východě snižovat čerstvý vítr.

Od čtvrtka budeme opět skloňovat sněžení

Od čtvrtka začne zase sněžit, a to zejména v horských oblastech. Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, postupně místy bude sněžit. Noční teploty spadnou na 1 až 4 °C. Přes den se teploty zvednou maximálně na 2 °C.

Obloha bude v pátek oblačná až zatažená, na většině území musíme počítat se sněhem nebo sněhovými přeháňkami. V noci se teploty sníží až na 6 °C. Přes den teploměry naměří maximálně 2 °C.

[chooze:article;value:485494]

Poslední lednový víkend bude ve znamení pravé zimy. Bude zataženo a na většině území bude sněžit, vydatněji na horách. Noční teploty budou klesat pod bod mrazu, a to na 2 až 6 °C. Denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, tedy mezi 2 až 2 °C. 

Na hory jedině se zimní výbavou

Po měsíční pauze se do hor vrací dobré podmínky pro lyžování. Nejvíce přírodního sněhu naměřili v Beskydech na Lysé hoře, a to 80 centimetrů, v Krkonoších na Sněžce je 70 centimetrů sněhu, v Jeseníkách na Šeráku 50 centimetrů, na Šumavě na Plechém 25 centimetrů. Druhá polovina nového týdne tam přinese další sníh. Vlekaři a milovníci zimních sportů si mohou oddechnout, skvělé podmínky vydrží nejméně do začátku února.

Počasí v Česku začíná přát lyžování. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.