VÝSTRAHA: Do Česka se žene silný vítr, meteorologové varují před nebezpečím

Velká část České republiky bude mít velmi větrný víkend. Vychází to z páteční výstrahy ČHMÚ. Meteorologové varují před silným větrem, který má udeřit na většině území.

Výstraha, která platí od sobotní osmé hodiny ráno do čtyř odpoledne, se vztahuje na Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký (Chomutov, Kadaň, Louny, Podbořany, Žatec), Královéhradecký a Pardubický krajVysočinu.

[chooze:article;value:524608]

Příčinou větru má být příchod studené fronty. Foukat má nejprve z jihozápadu, pak se ale vítr otočí na směr ze severozápadu a začne postupně slábnout. "Nejsilnější nárazy větru pravděpodobně místy dosáhnou až 20 metrů za sekundu, tedy 70 kilometrů v hodině," uvedl ČHMÚ.

Ústav lidem doporučuje, aby se na příchod vichrů řádně připravili. Silný vítr může poškodit domy i menší stavby, nebezpečí hrozí také v podobě větví, které vítr může strhnout. Doporučuje se zajistit okna i dveře, volně uložené předměty a zabezpečit skleníky. Výletníky také ústav varuje před cestami po horách, zejména po jejich hřebenech.

Pro Česko už navíc definitivně končí babí léto. Od 16. října platí výhled nebezpečných jevů, v tomto případě přízemních mrazíků. Meteorologové upozorňují na možnost přízemních mrazíků, které hrozí v oblastech ve výškách nad 400 metrů nad mořem. Ty mohou ohrozit teplomilnější druhy zelenin.

Varování platí až do odvolání pro Prahu, Středočeský, Jihočeský (České Budějovice, Jindřichův Hradec, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Týn nad Vltavou, Vodňany), Plzeňský (Blovice, Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Kralovice, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro), Karlovarský (Karlovy Vary, Ostrov, Sokolov), Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Třebíč, Velké Meziříčí).

Na mapu oblastí pod výstrahou se můžete podívat zde:

​Aktuální počasí připomíná spíše léto než podzim. V půlce měsíce se ochladí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.