VÝSTRAHA: Inverze udeřila. Slezsko trápí smog a hluboké mrazy

Silná inverze zasáhla severovýchod republiky. "Ve čtyři hodiny ráno se teploty ve Slezsku pohybovaly od -14 do -20 °C, naopak na Šeráku (1 328 m n. m.) v Jeseníkách bylo kolem -4 °C," upozornil na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

S inverzí souvisí také zhoršená smogová situace. Meteorologové už před ní vydali výstrahu. Ta platí pro celý Moravskoslezský kraj a podle odborníků bude platit nejméně do středečního rána.

"Doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. To platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti," upozorňuje ČHMÚ.

[chooze:article;value:536403]

"Doporučujeme také maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší," radí též meteorologové.

Teplotní inverze je atmosférický jev, kdy se teplota vzduchu směrem vzhůru nezmenšuje, ale zvětšuje. Inverze brání promíchávání vzduchu, což znamená, že se v něm hromadí znečištění, a zhoršuje se tak jeho kvalita.

Dále platí také výstraha před nízkou teplotou. Ta se týká celé Moravy, Slezska, Vysočiny a Jihočeského kraje, většiny Pardubického kraje a částí Středočeského a Plzeňského kraje.

Podle odborníků je v těchto oblastech vysoké nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučují proto chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by pak měli omezit délku pobytu venku.

Silný mráz těší bruslaře. Bruslit mohou díky záplavám i na polích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.