VÝSTRAHA: Meteorologové varují před vydatným deštěm a sněhem. Hrozí povodně

Vydatný déšť

Výstraha před vydatným deštěm platí od páteční půlnoci do sobotní šesté hodiny ráno pro část Středočeského, Jihočeského, Pardubického a Jihomoravského kraje a Vysočinu. Meteorologové očekávají místy úhrny kolem 50 milimetrů za 24 hodin.

"Hrozí snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," varoval ČHMÚ.

Výstraha před deštěm:

Sníh

Počítat musíme také se sněhem. V platnosti je výstraha od páteční čtvrté hodiny ráno do poledne pro část Jihočeského a Plzeňského kraje a Vysočiny. "Očekává se místy nová sněhová pokrývka větší než sedm centimetrů, na horách i nad 10 centimetrů," informovali meteorologové.

[chooze:article;value:499144]

"Při cestování doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jet velmi opatrně. Nezapomenout zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách pak je nutné dodržovat pokyny horské služby," apelují meteorologové.

Výstraha před sněhem:

Povodně

V platnosti je také povodňová pohotovost, a to od pátečních 18:00 do sobotního poledne pro část Pardubického kraje. Hladiny řek se totiž mohou zvednout až na 2. stupeň povodňové aktivity a voda se může vylít z břehů.

Ve stejnou dobu platí také povodňová bdělost pro část Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a Jihočeský, Plzeňský kraj a Vysočinu. Hrozí totiž 1. stupeň povodňové aktivity.

Výstraha před povodněmi:

Podle meteoroložky Dagmar Honsové spadne do konce tohoto týdne více srážek než za celý duben. "Přes Česko bude přecházet tlaková níže a místy spadne i přes 40 milimetrů srážek, což je více než dlouhodobý dubnový normál 39 milimetrů. Na horách, ale i do vyšších poloh v Jihočeském kraji, na Vysočině a během dne na Karlovarsku bude padat mokrý a těžký sníh, který přinese komplikace v dopravě. Hrozí také lámání větví," uvedla Honsová. Ani teploty nebudou příliš vysoké. O víkendu se dočkáme přes den maximálně 12 °C. V noci se rtuti teploměrů budou pohybovat i kolem nuly.

Oteplovat se začne příští týden. Teploty půjdou nahoru a oblačnosti i srážek bude postupně ubývat. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť. Ráno naměříme 5 až 1 °C, přes den pak 10 až 14 °C. I v úterý ještě musíme počítat s přeháňkami, teploty pak budou podobné jako v pondělí. Už ve středu však bude obloha polojasná a přes den naměříme i 17 °C.

O nadcházejícím počasí mluvila ve vysílání TN Live Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.