VÝSTRAHA: Na část Česka udeří silné bouřky. Teploty se výrazně propadnou

"Od jihozápadu k nám bude zasahovat okraj tlakové výše, kolem které k nám bude od západu proudit teplý a vlhký vzduch. V polovině týdne nás začne ovlivňovat frontální systém spojený s tlakovou níží nad Severním mořem a jižní Skandinávií. Kolem ní bude do střední Evropy na konci tohoto a na začátku příštího týdne proudit chladnější vzduch od severozápadu," uvedli meteorologové.

V úterý bude rtuť teploměrů atakovat až 35 stupňů, zejména na východě území se mohou vyskytnout přeháňky a silné bouřky. Chladněji bude jen na horách, a to mezi 23 až 26 stupni. 

ČHMÚ vydal výstrahu, platí do půlnoci. "Odpoledne a večer vzroste potenciál pro vznik silných bouřek. Největší pravděpodobnost bude ve východní polovině území," varuje.

​Bouřky mají zasáhnout Pardubický kraj (Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Svitavy, Žamberk), Vysočinu (Bystřice nad Pernštejnem, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Třebíč, Velké Meziříčí), Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Meteorologové nadále varují i před vysokými teplotami, tropická vedra mají vydržet až do soboty.

[chooze:article;value:518758]

Jasno až polojasno s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami bude ve středu, noční teploty okolo 16 stupňů a přes den se vyšplhají na 27 až 31 stupňů. Na jihu Moravy to může být až 31 stupňů. Čtvrteční obloha má být opět jasná až polojasná, v noci teploty nepřesáhnou 18 stupňů a přes den vyletí až ke 34 stupňům.

Přeháňky nebo bouřky se podle meteorologů mohou objevit i v pátek, bude převážně oblačno. Noční teploty mírně pod 20 stupňů, ve dne pak 28 až 34 stupňů. 

[chooze:article;value:518821]

Déšť začne sílit v sobotu, bouřky mají udeřit odpoledne a večer. Teploty budou stále přesahovat 30 stupňů, na jihovýchodě teploměry ukáží až 34 stupňů.

Tropům odzvoní v neděli a podle výhledu do příštího úterý se nevrátí ani po ní. "Nejnižší noční teploty 18 až 13 stupňů, postupně 13 až 8 stupňů. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 stupňů, zpočátku na jihovýchodě kolem 25 stupňů," předpovídá ČHMÚ. Navíc bude oblačno až zataženo a bude pršet.

Tropické dny si už mohou lidé zpříjemnit burčákem. Počasí ale nesvědčí vodě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.