VÝSTRAHA: Na Česko se valí úmorné horko. Nebezpečí hrozí skoro všude

Sobotu prožije Česko v sevření vysokých teplot. Podle ČHMÚ mají přesáhnout 31stupňovou hranici na většině území. "Maximální teploty v sobotu dosáhnou výjimečně až na 35 °C, i když se budou většinou pohybovat kolem 32 °C nebo 33 °C," uvedli meteorologové.

Neděle pak přinese od západu studenou frontu s možností bouřek. Vysoké teploty by ale měly nadále sužovat Moravu a Slezsko. Na jižní Moravě stále na teploměrech naměří i přes 33 stupňů.

[chooze:article;value:570725]

Kvůli horku už ČHMÚ vydal i výstrahu. Ta se týká sobotního odpoledne a platí pro celou republiku s výjimkou horských oblastí na severu od Děčínska po Jeseníky. V neděli pak výstraha platí pro Moravu a Slezsko. Počasí podle ústavu bude představovat vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

"Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech," popsal ústav.

​V pondělí by počasí mělo pokračovat v deštivém a chladném trendu nastaveném v neděli. Od úterý se ale na oblohu vrátí Slunce a s ním by měly přijít i tropické teploty.

Počasí na víkend: Čekají nás tropické dny. Objeví se i bouřky (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.