VÝSTRAHA: Na Česko se žene prudký déšť, ohrožen je hlavně severovýchod

Kvůli nestabilnímu podloží mohou po deštích mimo jiné padat stromy. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by si lidé měli dát pozor hlavně v oblasti Jeseníků, na Šumpersku, Bruntálsku či v okolí Krnova a Rýmařova.

"Před námi je nejdeštivější a nejchladnější víkend od začátku léta. Při vydatných srážkách se budou teploty pohybovat jen kolem patnácti stupňů, tedy na výrazně podprůměrných teplotách," vysvětluje pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:516323]

​Nízký stupeň nebezpečí platí pro Jihočeský kraj například v okolí Dačic, Jindřichova Hradce, Kaplice či Trhových Svin. Podobně na tom bude Pardubický kraj a část toho Jihomoravského.

​"Ve druhé polovině noci na sobotu, v sobotu přes den a v noci na neděli tam očekáváme vydatný déšť s úhrnem 20 až 60 milimetrů za 30 hodin," informuje ČHMÚ.

Od 40 do 70 milimetrů může o víkendu napršet například na některých místech Královéhradecka a Zlínska. Některé vodní toky se rovněž mohou rozvodnit na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity. V tomto případě jde o části Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. 

Počasí v Česku bude chladné. Léto si ale ještě užijeme, tvrdí meteoroložka Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.