VÝSTRAHA: Na Česko se žene silný vítr. Buďte opatrní, varují odborníci

Ve východní části Česka bude v pátek a v noci na sobotu pořádně foukat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před silným větrem, který bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 km/h (20 m/s). Týká se to zejména Moravy a Slezska, nebezpečná bude ale situace i v části Pardubického kraje. 

​"Nejsilnější nárazy větru se objeví většinou v pátek pozdě večer a kolem půlnoci z pátku na sobotu. Do sobotního rána vítr zeslábne," upřesnil ČHMÚ. Výstraha tak platí od pátečních 15 hodin do sobotní páté hodiny ranní, a to pro celý Moravskoslezský a Zlínský kraj a části Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje.  

[chooze:article;value:526243]

​"Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě," jmenují meteorologové hrozící rizika. 

Pro jejich zmírnění doporučují pořádně zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty (například zahradní nábytek). "Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezte túry a nevydávejte se zejména do hřebenových partií," radí ČHMÚ. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.