VÝSTRAHA: Obleva v Česku graduje. ČHMÚ varuje před ledovkou a povodněmi

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před ledovkou a povodněmi. Výstraha před náledím se týká celého Jihomoravského kraje a částí Zlínského, Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Podle meteorologů by se mohla začít objevovat už v neděli večer.

"Večer a v noci na pondělí se od západu vyskytne na většině území občasný déšť, který bude na Moravě přecházet místy v déšť mrznoucí. Ten na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku," upozornil ČHMÚ.

​Meteorologové proto upozorňují na nebezpečí úrazu při uklouznutí. Vybízejí k tomu, aby lidé venku chodili velmi opatrně a aby starší nebo méně mobilní lidé omezili vycházení ven. Varování ale platí i pro řidiče. Ti by měli jezdit opatrně a na cesty si vyhradit více času.

[chooze:article;value:532189]

​Pozor si tak dejte i při pondělní cestě do práce. Nejvyšší riziko bude totiž ledovka představovat ve druhé polovině noci na pondělí a v pondělí ráno, a to v oblasti východní Vysočiny, na Šumpersku, Bruntálsku a na jihu a jihovýchodě Moravy.

Povodně

Kvůli tání sněhové pokrývky ale meteorologové upozorňují i na povodňové nebezpečí. Zvýšené opatrnosti by měli dbát lidé v Liberci. Právě tam totiž hrozí vzestup hladiny řek a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Výstraha je platná od pondělní čtvrté hodiny ranní do jedenácté hodiny dopolední.

Prosinec začal pravým zimním počasím, letos však bylo nejteplejší v historii měření:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.