Výstraha pro celou ČR! Meteorologové varují i před extrémním nebezpečím

Výstraha před silnými bouřkami platí od nedělního poledne až do pondělního večera. "Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 40 mm a menšími kroupami," uvedl ČHMÚ.

Přívalové deště mohou zatopit podchody, podjezdy, sklepy i jiná níže položená místa. "Možnost izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu způsobeném padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," vyjmenovali meteorologové hrozby spojené s bouřkami.

​Od nedělního dopoledne se vrátila také povodňová pohotovost v okresech Domažlice, Horšovský Týn a Slod v Plzeňském kraji. Červená výstraha značí extrémní nebezpečí.

"Na Radbuze a jejích přítocích bude v neděli a v pondělí přetrvávat třetí stupeň povodňové aktivity," upozorňuje ČHMÚ.

[chooze:article;value:558247]

"Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučuje se připravit na možnost dopadů povodně. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu," dodává.

Povodňová bdělost platí do pondělního poledne i ve zbytku Plzeňského kraje.

Příští dny budou drsné, varuje meteoroložka. Tlaková níže už vtrhla do Česka (30/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.