VÝSTRAHA: Prudký déšť se přežene částí Česka, někde hrozí i povodně

Výstraha před vydatným deštěm platí od pátku do sobotních 3:00 pro část Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Místy může podle meteorologů za 24 hodin napršet až 50 milimetrů vody.

"Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," radí odborníci.

Výstraha:

Varování před povodněmi

V souvislosti s deštěm je navíc v platnosti také povodňová bdělost, a to od pátečních do sobotních 10:00 rovněž pro část Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Hladiny některých řek se mohou zvednout a Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává místy i první povodňový stupeň. Lidé by měli sledovat vývoj situace a vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí nebo pohybu v korytě řeky.

Výstraha:

Deštníky však budou potřeba i jinde. Pršet by v pátek mělo na většině území. Během dne následně začnou srážky ustávat a oblačnost se začne protrhávat. V místech nad 1100 metrů může dokonce i sněžit.

[chooze:article;value:527709]

V sobotu by už pršet nemělo a meteorologové očekávají polojasnou až jasnou oblohu. Teploty přes den vystoupí maximálně na 12 °C. Na východě však musíme ještě místy počítat s čerstvým větrem s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

Pneuservisy praskají nyní ve švech. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.