VÝSTRAHA: V Česku hrozí silný vítr, sněhové jazyky a závěje

"V zesilujícím severozápadním proudění budou přes naše území přecházet jednotlivé frontální systémy," vysvětlují meteorologové.

Od pondělní 6. hodiny tak platí výstraha před silným větrem, a to pro drtivou většinu České republiky. Platná je pro celý Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Moravskoslezský kraj, Prahu a Vysočinu. Zcela ušetřen zůstane Zlínský kraj, v těch ostatních platí pak alespoň v části kraje.

"Čerstvý jihozápadní až západní, postupně až severozápadní vítr bude v nárazech místy dosahovat kolem 20 m/s (70 km/h)," vysvětlili meteorologové. Kde přesně výstraha platí, ukazuje následující mapa:

​Sněhové jazyky a závěje

Týdenní předpověď ČHMÚ počítá už od pondělí se sněžením, to bude ve vyšších polohách a na horách intenzivnější, a tak meteorologové vydali také výstrahy před tvorbou sněhových jazyků, a dokonce závějemi.

Závěje hrozí v části Libereckého kraje (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Tanvald) a v části Královéhradeckého kraje (Trutnov, Vrchlabí), a to od 800 metrů nad mořem.

[chooze:article;value:486459]

​V polohách od 600 metrů pak hrozí sněhové jazyky. "Některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost. Při cestování sledovat dopravní zpravodajství. Na horách dodržovat pokyny horské služby," vyzvali meteorologové.

Vyjma Prahy je výstraha platná pro alespoň část každého kraje a stejně jako ta před závějemi platí od pondělního poledne až do čtvrteční 18. hodiny.

​Česko potrápila ledovka. Kvůli špatnému počasí bouralo několik aut:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.