VÝSTRAHA: Většinu Česka pokryje ledovka! Žene se husté sněžení a déšť

Česko čeká neděle plná sněhu a deště. Meteorologové proto varují, že by se na většině území Česka mohla tvořit ledovka. Výstraha platí už od nedělního rána a trvá až do odpoledne. Sněžit má ale začít už v noci.

"Od západu očekáváme sněžení přecházející v déšť, který může na prochlazených površích přechodně místy namrzat a tvořit slabou ledovku. Během dne se bude od západu oteplovat," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Už ​v brzkých ranních hodinách platí výstraha pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Od devíti hodin bude ale platná i pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský kraj a Vysočinu.

​V průběhu dne se sněžení přesune více na východ, a meteorologové tak varují před ledovkou i v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Ve večerních hodinách přejde studená fronta za hranice.

[chooze:article;value:529713]

Meteorologové upozorňují na to, že ledovka může způsobit hned několik problémů. Hrozí například nebezpečí úrazu při uklouznutí. "Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven," upozorňují.

Očekávají se navíc i komplikace v dopravě. "Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně," radí meteorologové. Pro zvýšení bezpečnosti byste si také měli na cestu vyhradit více času než obvykle.

Bouře Linus se řítí na Česko: Extrémní vítr, prudký déšť i sněhové jazyky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.