VÝSTRAHA: Většinu Česka zasáhnou silné bouřky. V Pošumaví už se tvoří supercely

Velmi silné bouřky hrozí v pátek odpoledne velké části Česka. Zejména na jihu Čech a na Moravě mohou lidé očekávat příval bouřkových mraků. Výstraha trvá od páteční 13. hodiny až do půlnoci.

Pásmo bouřek se nejdříve dostalo nad Pošumaví. "Výrazný střih větru už produkuje první, zatím slabší, supercely. Během odpoledne by se mohly objevit i silnější," upozornil po 14. hodině ČHMÚ na twitteru.

Velmi silné bouřky hrozí v Jihočeském kraji, na Vysočině a v částech Jihomoravského (Ivančice, Kuřim, Moravský Krumlov, Rosice, Tišnov, Znojmo, Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Vyškov, Židlochovice), Plzeňského (Horažďovice, Sušice), Pardubického (Hlinsko, Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy), Olomouckého (Konice, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezského kraje (Bruntál, Rýmařov).

[chooze:article;value:514285]

Silné bouřky potom hrozí ve zbylých okresech Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje, ve Zlínském kraji a v Praze a v částech Plzeňského (Blovice, Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Tachov), Středočeského (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany, Vlašim, Votice) a Královéhradeckého kraje (Dobruška, Hradec Králové, Kostelec nad Orlicí, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou).

ČHMÚ varuje před silným vichrem, který může v regionech s velmi silnými bouřkami dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Srážky mají dosahovat i 30 milimetrů ve velmi krátkém čase. Největší nebezpečí představuje krupobití. Kroupy mohou mít i dva centimetry v průměru.

Meteorologové očekávají obvyklé problémy spojené se silnými bouřemi, jako je například rozvodnění potoků a struh, zatopení podchodů a sklepů nebo podemletí silnic. Silný vítr může strhnout stromy a větve na silnice, domy nebo dráty elektrického vedení. ČHMÚ doporučuje zabezpečit okna, dveře a skleníky a v žádném případě nevstupovat do rozvodněných toků.

Na mapu výstrahy se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.