VÝSTRAHA: Žene se silný vítr. Ve čtyřech krajích hrozí vysoké nebezpečí

Výstraha před silným větrem platí do pondělních 18:00. "Během neděle bude zesilovat západní vítr," informovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ten může v nárazech dosahovat i rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu.

Od nedělní půlnoci až do pondělního poledne pak meteorologové dokonce varují před velmi silný větrem v části Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje a Vysočiny. Hrozí tam vysoký stupeň nebezpečí.

[chooze:article;value:539912]

"Nejsilnější bude vítr ve druhé polovině noci na pondělí a v pondělí dopoledne, kdy v nárazech dosáhne rychlosti kolem 70 km/h, na pomezí Čech a Moravy kolem 90 km/h. Na horách a v exponovaných polohách budou nárazy větru 90 až 110 km/h," doplnil ČHMÚ.

Varování na neděli:

Varování na pondělí:

Odborníci zejména varují před možnými škodami. Vítr totiž může lámat větve a vyvracet stromy. Problémy mohou být i s dodávkami energií. Očekávají se navíc také komplikace v dopravě.

"Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny horské služby," radí experti.

Podle meteorologů hrozí na návětří hor vydatnější srážky. "Zejména v Krkonoších a Orlických horách může spadnout kolem 30 milimetrů za 12 hodin a toto deštivé období bude pokračovat i v následujících dnech, jen na hřebenech hor by se mělo jednat o sněžení nebo déšť se sněhem. Do pondělní půlnoci může na návětří hor spadnout přes 70 milimetrů srážek," avizovali.

"V reakci na srážky, silný vítr a odtávání sněhové pokrývky z horských poloh budou z neděle na pondělí stoupat hladiny toků. Nelze vyloučit ojedinělé dosažení prvních stupňů povodňové aktivity," uzavřeli meteorologové.

Počasí se o víkendu razantně změní. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.