Vyúčtování za energie můžete reklamovat. Stejně ale musíte platit

"Nejčastěji se setkáváme s tím, že spotřebitelé nesouhlasí právě s vyúčtováním, že například podle jejich názoru jsou příliš vysoké, může se jednat o chybu měřiče, o chybu ve výpočtech, ale také i o chybu spotřebitelů, kteří například špatně to vyúčtování pochopí," vysvětlil Pitron. Často se setkávají také s nevyplacenými přeplatky.

Občas se také stane, že se dodavatel omylem překlikne v desetinné čárce. "Spíše upozorňujeme na to, že se to stát opravdu může, protože všichni jsme pouze lidé, případně může být chyba i v systému," podotkl Pitron.

V některých případech podle Pitrona dodavatel změní cenu a neinformuje o tom řádně zákazníka. "Potom dojde k tomu, že spotřebitel si myslí, že odebírá za nižší cenu, a najednou je poté překvapený, když dostane vyúčtování, že ta cena má být podle dodavatele vyšší," sdělil.

[chooze:article;value:548480]

Následně je potřeba situaci řešit. "Primární možnost je reklamace, ta se uplatňuje přímo u dodavatele energie a dodavatel je následně povinen vyřídit ji do 15 dnů od uplatnění. Pokud tak neučiní, spotřebitelé mají právo na náhradu elektřiny ve výši 750 korun za den až do výše 7 500 korun, u plynu zase 600 korun denně až do výše 24 tisíc. To poté lze samozřejmě po tom dodavateli požadovat," upozornil.

Pokud reklamaci nevyřídí, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad. "Sice reklamaci nevyřídí, nicméně může dodavatele sankcionovat za to, že tu reklamaci nevyřizuje včas," poznamenal Pitron.

"Samozřejmě je ještě důležité upozornit, že ta reklamace nemá odkladný účinek, takže pokud tam máte například nedoplatek, tak vy jste povinni ho uhradit.
Samozřejmě pokud je chyba v té desetinné čárce, tak nemusíte platit ten desetinásobek, ale pouze to, o čem se domníváte, že je správné," varoval Pitron.

[chooze:article;value:548225]

Problémy mohou být i se zálohami. Sice je určuje dodavatel, podílet se na nich ale můžete i vy. 

"Když například vám dodavatel dá příliš vysoké zálohy, tak jej můžete oslovit s tím, že chcete zálohy nižší, protože ze zákona zálohy mohou být nejvýše v rozsahu důvodně předpokládané spotřeby na daném odběrovém místě. To znamená, že pokud jste dříve platili, dejme tomu, 4 000 a teď najednou máte platit 20 000, tak logicky to po vás nemůže chtít. Samozřejmě, pokud se vám zvýší cena, tak se pravděpodobně zvýší i zálohy," popsal Pitron.

Společnosti často nabízí snížení záloh v aplikaci. Odborníci ale doporučují si je příliš nesnižovat, abyste na konci roky nemuseli platit vysoké nedoplatky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.