Vývoj cen energií je nejistý. Je ideální čas na fixaci, doporučují odborníci

Topná sezona skončila minulý týden. Jen za poslední měsíc se podařilo naplněnost zásobníků zvýšit téměř o patnáct procentních bodů. "Zásobníky jsou naplněny přibližně na 67 procent. To nám dává velký příslib, i vzhledem k situaci na trhu, že se s tou zimou vypořádáme velmi dobře," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Loni bylo touto dobou uskladněno zhruba 1 740 milionů metrů krychlových plynu, což je zhruba polovina kapacity zásobníků. "V sousedním Německu je to už nad 70 procent. Takže jsou dány předpoklady pro to, abychom nezažívali nějaké šoky na začátku topné sezony," dodává pak Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Češi přitom letos plynem šetřili. "Topná sezona letošní byla zhruba o 2,7 procenta chladnější nebo náročnější na vytápění než ta předchozí. Byla také o víc jak 14 dnů delší. Nicméně spotřeba tepla v teplárnách naopak klesla," říká například Martin Hájek z Teplárenského sdružení ČR.

[chooze:article;value:506259]

Spotřeba u tepláren, které využívají plyn, klesla meziročně zhruba o 11 procent. V zásobnících tak i nadále zůstává plyn koupený za draho. "Drahý plyn, který v těch zásobnících je, tak byl do určité míry částečně spotřebován a částečně je doplňován novým levným plynem. To znamená, že dochází k postupnému poklesu cen pro spotřebitele" vysvětlil Síkela.

Zemní plyn je v těchto dnech nejlevnější za poslední dva roky. Na burze se megawatthodina prodávala za necelých 600 korun – to je téměř čtyřnásobný pokles oproti loňskému konci května. Pro spotřebitele je to podle ekonomů pobídka k fixaci ceny. Výhled je prý totiž nejistý. Tak výrazné výkyvy v cenách plynu jako za poslední roky ekonomové totiž nepamatují.

[chooze:article;value:505914]

Je sice pravděpodobné, že v nejbližších měsících může cena plynu ještě mírně klesat, odborníci ale radí zbytečně nečekat. "V tuhle chvíli je zajímavá doba k nákupu. Čekat na lepší ceny může být rizikové. Já osobně bych si zafixoval už teď," říká například hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

Už za půl roku totiž může být vše zase jinak. Záležet bude na dalším vývoji války na Ukrajině i na teplotách. Pokud přijde tuhá zima, ceny plynu zase vystřelí vzhůru. Naopak naplnění zásobníků může způsobit mírné snížení cen.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.