Vývoj války zaskočil i USA. Prezident Biden neví, jak postupovat

Ukrajinská armáda minulý týden nečekaně bleskově zaútočila na ruskou Kurskou oblast a hlásí zdárný postup. Z celé akce jsou překvapeni dokonce i ve Washingtonu, kde aktuálně vyhodnocují dopad na politickou a vojenskou dynamiku války, uvedl web BBC

Jednou z věcí, nad kterou Washington aktuálně přemýšlí, je dilema, jak a zda může Ukrajina používat zbraně dodané Američany. Ukrajinský útok na Kursk je totiž podle vojenských analytiků největší vpád cizí armády do Ruska od druhé světové války.

Americká vláda navíc trvá na tom, že ji Ukrajina před útokem předem nevarovala. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová uvedla, že Washington s akcí nemá "nic společného".

[chooze:article;value:569415]

​Pokud jde o použití amerických zbraní, tak mluvčí Bílého domu, Pentagonu a ministerstva zahraničí oficiálně nepotvrdili, zda jsou používány, ale podle BBC se zdá naprosto jasné, že ano, vzhledem k závislosti Ukrajiny na zbraňových systémech USA a NATO.

USA zásobují Ukrajinu

USA jsou největším dodavatelem zbraní na Ukrajinu. Od začátku ruské invaze je ale postup prezidenta Bidena velmi opatrný. Například až v květnu letošního roku Biden povolil použití amerických zbraní k úderu přes hranice do Ruska, ale pouze v omezeném dosahu z Charkovské oblasti, která byla pod ruským útokem. Více se o tom dozvíte v tomto článku na TN.cz.

"Jsou povoleny k použití v blízkosti hranice, když jsou (ruské vojenské objekty, pozn. red.) používány na druhé straně hranice k útokům na konkrétní cíle na Ukrajině," řekl Biden v červnu. "Neschvalujeme údery 200 mil do Ruska a neschvalujeme údery na Moskvu, na Kreml," dodal tehdy.

O několik týdnů později bylo stejné povolení rozšířeno na jakékoli místo podél hranice, kde se ruské síly připravovaly na útok na Ukrajinu.

Vojenskou operaci Ukrajinců na ruském území rozebral novinář Jiří Just (15/8/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.