Výživoví odborníci varují: 14 potravin, které nejvíce škodí zdraví

Občas zhřešit a dát si něco nezdravého nejspíš nikomu neublíží, ale pravidelná konzumace nezdravých jídel si na lidském těle může vyžádat svou daň. Právě špatná strava je totiž jednou z hlavních příčin řady nemocí od obezity přes cukrovku až po různé typy rakoviny. Experti na výživu popsali, kterých 14 potravin je pro naše zdraví nejhorší a měli bychom si na ně dát pozor.

Koblihy

Tato oblíbená sladká pochoutka má hned dvě vlastnosti, které odborníkům vadí. Obsahuje bílou mouku, a navíc je smažená. "Jediná kobliha s marmeládou obsahuje přes 300 kalorií a pět lžiček cukru v jedné porci. Má také vysoký obsah nasycených tuků," vysvětlil odborník na výživu Rob Hobson pro deník The Sun.

Klobásy

Uzeniny obecně by měli lidé podle expertů konzumovat v omezeném množství. "Tento zpracovaný masný výrobek má vysoký obsah nasycených tuků, obsahuje velké množství soli a také další přísady, jako jsou dusičnany a dusitany," popsal odborník. 

Nezisková organizace World Cancer Research Find (WCRF) zabývající se výzkumem prevence rakoviny upozorňuje také na skutečnost, že strava s vysokým obsahem zpracovaného masa, jako jsou právě uzeniny, je rizikovým faktorem pro rakovinu tlustého střeva a konečníku. Jednou za čas nicméně uzeniny neuškodí, ale důležité je vybírat ty kvalitní. Zaměřit bychom se měli především na obsah masa a soli.

Kokosový olej

Kokosový olej se stal v poslední době velkým hitem a řada lidí ho považuje za zdravější alternativu k jiným olejům. Odborníci s tím ale tak úplně nesouhlasí. Výživová poradkyně a autorka knihy The Science of Nutrition Rhiannon Lambertová zmiňuje, že ve skutečnosti obsahuje hodně nasycených tuků.

"Samozřejmě, že kokosový olej je něco, co můžeme a měli bychom užívat jako součást vyvážené, zdravé a pestré stravy, ale dejte pozor na to, kolik ho konzumujete. Snažte se také volit zdravější nenasycené tuky z olivového oleje, ořechů nebo avokáda," radí expertka.

Cola

Není velkým překvapením, že se v seznamu potravin objevil i tento nápoj plný cukru. "Jedna plechovka obsahuje sedm lžiček cukru. Kalorie obsažené v tomto a v dalších slazených nápojích jsou prázdné, protože neobsahují žádnou další výživu a jejich přebytek může vést k přibývání na váze a také ke špatnému zdraví zubů," upozorňuje Hobson.

Šumivé nápoje by si lidé měli schovat pro zvláštní příležitosti. Expert také radí vybírat raději dietní verze, které obsahují méně cukru a méně kalorií.

Smažené kuře

Oblíbené fastfoodové jídlo podle odborníků sice potěší chuťové buňky, ale zdraví rozhodně neprospěje. "Smažené kuře je plné nasycených tuků, které mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění. Obsahuje také hromady soli, která může při nadměrné konzumaci zvýšit krevní tlak," varuje Hobson.

Ovocná šťáva s přidanými cukry

Ovocné šťávy samy o sobě jsou pro tělo prospěšné, protože obsahují řadu důležitých vitaminů. Některé ovocné šťávy ale kromě přírodního cukru nabízí ještě cukr přidaný. Dobré je proto před nákupem zkontrolovat složení daného nápoje.

Snídaňové cereálie s cukrem

Stejný "problém" je také s populárními snídaňovými cereáliemi. "Některé obsahují velké množství cukru, a dokonce i kousky čokolády. Těm je nejlepší se vyhnout," radí proto Hobson. Expert také doporučuje místo těch kupovaných si vytvořit vlastní cereálie. Například si oblíbenými surovinami posypat misku ovesné kaše.

[chooze:article;value:488974]

​Granola

Další oblíbenou snídaní je v poslední době granola. I zde ovšem její kupovaná verze může podle odborníků obsahovat hodně cukru, oleje a v některých případech i přidané soli. "Ve skutečnosti mohou některé granoly mít tolik cukrů jako standardní dezert," upozorňuje Lambertová. 

Burger v housce do mikrovlnné trouby

Tohle předpřipravené jídlo experti na výživu nevidí rádi. "Na tomto výběru jídla není nic zdravého; zpracované maso, bílá houska, slaná omáčka a tavený sýr. Má vysoký obsah soli, nasycených tuků a obsahuje seznam složek dlouhý jako vaše paže," vadí Hobsonovi. Burger samotný přitom expert rozhodně nezakazuje, radí ale udělat si doma vlastní bez umělých přísad. 

Bílý cukr

U cukru jako u většiny věcí platí, že všeho moc škodí. A právě Češi cukr milují. Z dat o spotřebě cukru vydávaných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) vyplývá, že průměrný Čech spotřebuje ročně okolo 36 kilogramů tohoto sladidla. Jedná se přitom jen o "čistý" cukr přidávaný do potravin a jídla. K tomuto číslu je ale nutné přidat dalších 14 kilogramů různých cukrářských výrobků a čokolády.  

"Příliš mnoho bílého cukru ve stravě je spojeno s přibíráním na váze a zvýšeným rizikem mnoha nemocí včetně cukrovky 2. typu, srdečních chorob a obezity," upozorňuje Hobson a radí spotřebu cukru postupně snižovat.

Smažený obalovaný sýr

Různě smažený sýr získává v poslední době také větší a větší popularitu. Nejde přitom jen o klasickou českou verzi, ale oblíbené jsou také například smažené tyčinky mozzarelly, halloumi nebo sýrové kuličky. Tyto pokrmy jsou ovšem plné nasycených tuků a soli.

Pečené tyčinky

Ze zahraničí se do Česka dostává také další trend. Tzv. flapjacky neboli pečené tyčinky vyrobené z ovesných vloček, tuku, hnědého cukru a sirupu jsou u řady lidí oblíbenou svačinkou. Zvláště ty kupované ale obsahují ingredience jako palmový olej, glukózový sirup, máslo či umělá aromata, ze kterých odborníci nemají radost.

Čokoládové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin

"To, že má něco vysoký obsah bílkovin, ještě neznamená, že je to zdravé," varuje Hobson. "Mnoho značek čokoládových tyčinek nyní vyrábí verze s vysokým obsahem bílkovin, ale i když mohou obsahovat až 20 g bílkovin, tak mají vysoký obsah cukru a obsahují velké množství nasycených tuků," dodává. Pro doplnění bílkovin proto mnohem více radí jiné zdroje, například kuře, krůtu, ryby, vejce nebo tofu.

Bílá čokoláda

Čokoláda, zejména její mléčné a bílé odrůdy, mohou mít podle Lambertové vysoký obsah cukrů. "Dodává jí to sladkou chuť a pomáhá odstranit hořkost, kterou má hořká čokoláda," vysvětluje odbornice.

S obezitou bojují i české děti. Podívejte se, co o tom řekli odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.