Významné změny zákoníku práce. Ulehčí život rodičům, říká advokátka

Novela přinese několik změn. Více věcí se například bude dát řešit přes internet.

Digitalizace dokumentů

"Výrazně se zlepší a zjednoduší podmínky, za kterých můžete elektronicky uzavřít například pracovní smlouvu. Bude to možné i obyčejným e-mailem," poznamenala Kalašová.

Významné změny ale přinese novela i pro zasílání dalších dokumentů, jako jsou například výpovědi. Písemnosti bude moct zaměstnavatel posílat elektronicky. Musí k tomu ale mít souhlas zaměstnance a dokument musí přijít na soukromý e-mail. "To, že přijde výpověď na e-mail, na který to nečekáte, určitě nebude možné," upozornila Kalašová.

Práce z domova

"Takzvaný home office bude nadále možné vykonávat jedině po dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Jednostranně nařídit home office bude možné pouze za předpokladu, že nastane zvláštní situace, která bude předpokládat opatření orgánu veřejné moci a vydané podle zvláštního zákona, a to na nezbytně nutnou dobu," vysvětlila advokátka. To se může stát například při další pandemii.

[chooze:article;value:481933]

Velmi diskutovaná je náhrada nákladů spojených s prací z domova. "Už nyní je zaměstnavatel povinen tyto náhrady zaměstnancům vyplácet. Bohužel řada zaměstnavatelů toto nečiní," upozornila Kalačová. "Někteří si stěžují, že je to příliš složité a v zásadě rizikové," dodala. Nově tedy vznikne paušál minimálně 2,80 koruny za každou odpracovanou hodinu.

Změny pro dohodáře

Lidé, kteří mají dohodu o provedení práce či o provedení činnosti, budou mít nově nárok na dovolenou. "Bude se to počítat, jako byste pracovali na poloviční úvazek," uvedla advokátka. Dovolená se tedy bude odvíjet od délky pracovní doby.

Nově také, pokud dohodář za 12 měsíců odpracuje minimálně 180 hodin, má právo zažádat o trvalý pracovní poměr. Zaměstnavatel v případě odmítnutí musí své rozhodnutí písmeně zdůvodnit.

[chooze:article;value:506610]

Zaměstnavatel také musí dát dohodáři harmonogram práce na nejméně tři dny dopředu. Na změně v kratší lhůtě se mohou domluvit, pokud ji ale zaměstnavatel nezruší v čas, musí zaplatit směnu v plné výši.

Ulehčení života rodičům

"Nové povinnosti vyplývají z evropské směrnice work-life balance a měly by trochu ulehčit život rodičům nebo zaměstnancům pečujícím o nezletilé děti," řekla Kalačová. 

Zaměstnavatel bude muset umožnit práci na dálku rodičům s dětmi do devíti let, těhotným ženám a zaměstnancům pečujícím o osoby závislé na péči. Pokud odmítne, bude to muset písemně zdůvodnit.

Vláda už novelu zákona schválila. Nyní musí projít Parlamentem. "Vzhledem k tomu, že je teď novela ve druhém čtení Poslanecké sněmovny, tak vám přesné datum neřeknu. Ale předpokládá se konec tohoto roku, případně začátek příštího," informovala advokátka. Vláda předpokládá, že by všechny změny měly platit nejpozději od 1. ledna 2024 s tím, že některé vstoupí v platnost ještě dříve.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.