Vyzrála jsem na obchody a platím méně, chlubí se žena. Není to legální, upozorňují právničky

Samoobslužné pokladny zavádí stále více obchodních řetězců nejen po celém světě, ale i v České republice. Cílem je především eliminovat fronty u pokladen. Přestože se obchody snaží zamezit tomu, aby zákazníci u nich šidili, spoléhají také na to, že budou všichni poctiví, píše portál Mirror.

Lidé totiž vymýšlí všelijaké způsoby jen proto, aby nějaké peníze ušetřili. To je i případ ženy z Austrálie. Na ni upozornila její přítelkyně, která má strach, aby neskončila kvůli svým praktikám ve vězení.

[chooze:article;value:508335]

"Moje kamarádka mi nedávno řekla, že když používá samoobslužnou pokladnu v obchodě, pravidelně si naúčtuje dražší zeleninu, například avokádo, jako hnědou cibuli. Říká, že nejde o krádež, protože stále za něco platíte. A že supermarkety do svých cen započítávají náklady na podvody. Také tvrdí, že to dělají všichni," obrátila se dotyčná na portál News, který každý týden publikuje sloupek "Sister in Law". V něm dvě sestry a zároveň advokátky lidem odpovídají na nejrůznější dotazy týkající se práva.

Praktika ženy, jak ušetřit, je však nelegální. "Nezáleží na tom, jak se vaše kamarádka snaží ospravedlnit své chování. Její podvodné jednání spočívající v úmyslném nezaplacení plné ceny je v rozporu se zákonem," uvedly právničky Alison a Jillian.

Krádež v České republice

V Česku by za podobné jednání lidem hrozil postih. "Ve chvíli, kdy je to úmyslné jednání, jedná se o přestupek proti majetku. Je to úplně stejné, jako kdybyste prošli a měli schované avokádo. Protože naúčtovat si cibuli a vzít si avokádo je krádež," řekl TN.cz mluvčí Policejního prezidia České republiky David Schön.

Přestupky proti majetku upravuje zákon č. 251/2016 Sb., a to konkrétně paragraf 8. Člověk může dostat pokutu dokonce až do výše několika desítek tisíc korun.

V českých Kauflandech je proto vyhrazený vždy pracovník, který má úsek na starosti. "Na odbavení zákazníků a jeho hladký technický průběh na samoobslužných pokladnách dohlíží vždy zaměstnanec pokladní zóny. V rámci odbavení nákupu u samoobslužné pokladny máme nastaveny efektivní kontrolní mechanismy. Systém namátkou vybírá kontrolní nákup," popsala mluvčí obchodu Renata Maierlová.

Obchody šidily zákazníky. Dvoukilová balení ovoce byla lehčí, než měla být (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.