Vzácná desetikoruna se dostala do oběhu. Její hodnota jde do statisíců

[chooze:gallery;value:36696]

​Na předním českém aukčním portálu jsou v současnosti k mání dvě desetikoruny s malým Kč. Jedním z prodejců, kteří ji nabízejí, je Václav Němec. Na jeho minci je poznat, že prošla oběhem. Pro TN.cz prozradil něco z její historie.

"Byla nalezená v oběhu. Byla vrácená v obchodě s potravinami slečně v Duchcově v severních Čechách," popsal Němec. Šťastný nález se podařil ženě letos na jaře.

Němec patří mezi obchodníky, kteří mají s vzácnou desetikorunou velké zkušenosti. Rukama už mu jich prošlo osm. "Pět jsem koupil ze sbírek, tři byly z oběhu. Asi jednou za dva roky ji někdo najde, poslední z oběhu jsem kupoval v roce 2022. Tehdy ji lidem vrátili v hračkářství na Vysočině," přiblížil Němec.

Desetikoruna je nyní v takzvané holandské aukci. Ta vypadá tak, že je stanovená nejvyšší cena, která postupně klesá, dokud si minci někdo nekoupí. Desetikoruna začínala na čtvrt milionu, aktuálně je na asi 200 tisících.

Druhá mince je v klasické aukci, možné je přihazovat do čtvrtka. Její cena odstartovala na 178 tisíc korunách. Prodejce, který vystupuje anonymně,  uvedl, že ji jeho přítelkyně nějakou dobu nosila v peněžence, aniž by věděla, o co se jedná. Nazpět ji prý dostala v červenci v opavském obchodu s potravinami.

[chooze:article;value:460718]

Šance na nalezení je minimální

Narazit na desetikorunu s malým Kč při nákupu je ale velmi raritní událost. Do oběhu se jich dostaly zřejmě jen nižší stovky kusů. Desetikorun se přitom v Česku vyrazilo 70 milionů.

"Znám příklady lidí, kteří tu desetikorunu chtěli najít a nebyli líní si za statisíce měsíčně měnit peníze v bankách, poštách, spořitelnách a v obchodech, ale samozřejmě ji nikdy nenašli," ujasnil Němec. O české mince je aktuálně zájem třeba ve Spojených státech, ale také v Japonsku.

V galerii výše najdete vzácnou desetikorunu i její srovnání s normální desetikorunou. Poznat je je velmi jednoduché, stačí se podívat na výšku písmen "Kč".

[chooze:article;value:462441]

Další cenné oběhové mince

Desetikoruna s malým Kč ale není jedinou vzácnou oběhovou mincí či vzorem oběhové mince z České republiky a Československa. "Vzácná je třeba dvacetikoruna, která se nedávno prodávala a měla stejný avers i revers. Takto vzácné mince z oběhu už pak nejsou. Z první republiky je nejvzácnější pětihaléř 1924, ten se prodává za 400 tisíc až milion korun. Těch je asi 18 kusů.

"Pak je to desetikoruna z roku 1933. To je mince, která se prodává asi za 100 až 200 tisíc korun. Existuje ale hodně falz. Skupoval je podnikatel Baťa ze Zlína a táhl větší náklad a doteď se nenašly," přiblížil Němec. Na některé vzácné české oběhové mince a vzory oběhových mincí se můžete podívat v následující galerii:

[chooze:gallery;value:36693]

​Jak se nenechat napálit

Numismatika je v Česku velmi oblíbená. S mincemi se obchoduje v sálových či on-line dražbách aukčních domů, lidé je ale také mohou nabízet prostřednictvím různých portálů. Dají se kupovat historické, ale třeba i nové ražby investičních mincí, například ze zlata, stříbra či palladia.

Notafilisté a numismatici Plzeň vydali video, jak bezpečně nakupovat bankovky a mince:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.