Vzácné mince mají hodnotu desítek tisíc. Možná je v peněžence máte i vy

[chooze:gallery;value:35484]

Pokud si ze svých cest po Evropě necháváte na památku alespoň jednu minci, možná jste si domů nevědomky přivezli poklad. Za některé z nich byste podle deníku Mirror mohli v aukcích získat i několikanásobek jejich hodnoty. 

Jedním z takových pokladů je italský jeden cent z roku 2002. Tehdy italský institut vyrábějící mince, pasy a poštovní známky omylem vyrazil několik tisíc centů na platformy o velikosti určené pro větší dvoucentové mince.

I když se italské úřady pokoušely mince stáhnout, některé z nich zůstaly v oběhu a nakonec se mnoho z nich dostalo i do aukcí. V roce 2013 se jedna z těchto vzácných jednocentovek vydražila za šest tisíc euro, tedy více než 150 tisíc korun.

[chooze:article;value:542737]

Vzácnou minci jste si mohli přivézt i z Chorvatska. Pokud jste totiž do země cestovali ještě v době, kdy byla její národní měnou kuna, jste na půl cesty k bohatství. Nejdůležitějším faktorem, který určuje, zda je mince hodnotná, je množství, ve kterém byla vydána.

"Pokud jde o mince kuna a lipa, lze obecně říci, že liché roky jsou častější než roky sudé. Mince s latinskými nápisy byly většinou raženy v menším množství než ty s chorvatskými nápisy," vysvětlil portál Total Croatia News.

Dobrým úlovkem by mohla být například mince v hodnotě 25 kun s motivem Pelješackého mostu z roku 2022. A vzhledem k relativně malému počtu exemplářů má tato mince dobrou sběratelskou hodnotu.

[chooze:article;value:533678]

Dalším vzácným kouskem je i dvoueurovka z Řecka s tradičním symbolem princezny Europy unášené bohem Diem v podobě býka. Ne ale ledajaká. Výrazně vyšší hodnotu mají ty se zdánlivě nenápadným detailem, kterým je malá hvězda dole s písmenem S uprostřed. S totiž symbolizuje "Suomi", což je finský výraz pro "Finsko". A tušíte správě – tyto mince byly vyraženy ve Finsku.

A v této severské zemi ještě chvíli zůstaneme. Na pěkný balík byste si mohli přijít i v případě, že v peněžence nosíte finskou pamětní dvoueurovou minci. Ačkoliv země nebyla jedinou, která v roce 2004 takové mince vyrazila, v oběhu jich najdete už jen zlomek. Vyražen jich byl pouze milion, a proto se na aukčních stránkách prodává i za 80 euro, tedy zhruba 2 000 korun.

Cenný kousek jste si mohli nevědomky přivézt i z Monaka. Země totiž v roce 2007 vyrazila limitovanou edici dvoueurovek s profilem bývalé monacké kněžny a herečky Grace Kellyové. Mince byla vydána k 25. výročí její tragické smrti při autonehodě. Celkem bylo vyrobeno 20 001 mincí, z toho 20 tisíc šlo do oběhu a jednu dostal její syn, monacký princ Albert II. Každá z těchto mincí se teď prodává zhruba za 120 eur, což je v přepočtu zhruba 3 000 korun.

Boj o potopenou španělskou loď v Atlantiku. Skrývá se na ní poklad nesmírné hodnoty (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.