Vzácný úkaz: Lidé v Polsku natočili delfína. Snad co nejdřív odplave, doufá odborník

Video delfína, který si vesele plave hned vedle lodi, zveřejnili na facebooku jachtaři z jachtařské školy MatSail. Ty delfín překvapil, když se s jachtou plavili v Gdaňském zálivu na severu Polska. A pozorovali ho hned několik minut.

Podle expertů se jedná o extrémně vzácný úkaz. Jak připomíná web Polstat News, delfíni se obvykle vyskytují v pobřežních vodách Atlantského a Tichého oceánu, Baltské moře pro ně není dost slané. To, že se delfín obecný u Polska objevil, proto podle portálu Polskie Radio 24 odborníky znepokojuje.

"Delfíni jsou všudypřítomní, zvědaví a společenští. Jsou to také velmi inteligentní zvířata a umí si spojovat fakta. Mají epizodickou paměť. Takže pokud jim člověk šlápne na ploutev, zapamatují si to," vysvětlil v rozhovoru pro Rádio Gdaňsk biolog Tomasz Kijewski.

[chooze:article;value:567722]

Dodal také, že delfín ze zveřejněného video je podle něj v pořádku. "Tento delfín vypadá dobře, nezdá se, že by byl nemocný," řekl.

I přesto ale doufá, že se zvíře vrátí do oceánu. "Baltské moře pro něj není dost slané. To může mít vliv na funkci ledvin. A proto bych si přál, aby si co nejdříve našel cestu zpět. Pokud ale není nemocný, tak je velká šance, že se mu to podaří," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.