Moderní bydlení

Vzpoura na pražské univerzitě. Čistky jako v roce 1969, zuří jeden z učitelů

Katolickou teologickou fakultou UK zmítají v posledních dnech spory. Na Katedře církevních dějin a literární historie skončili tři pracovníci. Všem třem skončil pracovní poměr na dobu určitou a v návaznosti na to dvěma z nich mělo vedení nabídnout přesun na nižší pozici lektora namísto odborného asistenta.

"Dvěma z nich bylo – s ohledem na to, že svoji vědeckou aktivitu přiznávají pro jinou instituci – navrženo, aby nadále pracovali na pozici lektora, třetí pracovnici bylo nabídnuto pokračování na stávajícím místě a za stávajících podmínek. Tuto nabídku uvedení kolegové odmítli," uvedl děkan KTF UK Jaroslav Brož.

[chooze:article;value:576752]

​Část akademické obce se proti tomu ale bouří. O postupu měl rozhodnout bývalý proděkan Jakub Jinek, který zastává nově vzniklou funkci koordinátora pro hospodaření, podle odpůrců nesystémovou. Minulý týden proto před fakultou demonstrovali její studenti.

"Z původních jedenácti akademických pracovníků vyučujících ve studijním programu v současné chvíli zůstávají čtyři, ostatní nedobrovolně odešli nebo jim byly nabídnuty podřadné lektorské smlouvy s arogantním komentářem, že se jedná o 'férové nabídky'," vymezil se v otevřeném dopise děkanovi člen katedry Miloš Sládek. Na lektorské pozici by totiž zaměstnanci přišli o řadu pravomocí, mimo jiné v akademické samosprávě.

[chooze:article;value:577587]

​K nespokojeným hlasům se přidali i akademici z dalších fakult i univerzit, kteří se podepsali pod petici odsuzující dění na fakultě. Jak informuje web Christnet, Brož poslal "velkému" akademickému senátu univerzity dopis, kde žádal o podporu. Senát naopak přijal usnesení, že je vývojem na fakultě znepokojen.

"Na studenty našeho oboru na děkanátu nikdo nemyslí, pomineme-li prázdná slova. Jednu výhodu z hlediska výuky však současná situace má: můžeme studentům v praxi ukázat, jak vypadaly čistky na FF UK v roce 1969 a jaké byly jejich následky z hlediska výuky," komentoval situaci Sládek.

[chooze:article;value:576326]

​"Destabilizace demokraticky zvoleného vedení fakulty formou aktivistického zastrašování malou skupinou kolegů za pomoci facebookové úderky složené z lidí, kteří nemají s KTF UK nic společného, je pošlapáním akademické svobody a demokracie. Nechceme, aby se lidé báli otevřeně hájit svůj názor pod tlakem úzké zájmové skupiny, která však není většinou," ohradil se děkan proti kritice.

Pozornosti se teologické fakultě dostalo už vloni. Po 18 letech vedení propustilo teologa Tomáše Petráčka, údajně pro nadbytečnost. Sám Petráček za tím ale viděl personální spory a tlaky v pozadí. Teolog se vymezoval proti konzervativní Alianci pro rodinu nebo se zastával manželství pro všechny.

105 let od založení Masarykovy univerzity. V Telči v červnu uspořádali výroční koncert (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.