Vzpoura ruských vojáků. Nová válečná fronta je děsí, odmítli útočit

Charkov je přes 400 kilometrů východně od Kyjeva, před válkou měl téměř 1,5 milionu obyvatel a má i vlastní metro. Rusové již delší dobu neskrývají, že by tuto východoukrajinskou metropoli rádi uchvátili pro sebe.

S útoky začali Putinovi vojáci v pátek ráno, každý, kdo měl, však do bojů podle ukrajinských médií nenastoupil. Ukrajinska pravda se odvolává na informace agenta Ateše, jenž má sloužit u jednoho z motostřeleckých praporů ruského 44. armádního sboru.     

[chooze:article;value:554680]

​"U jedné jednotky si bojovníci uvědomují, že Ukrajinci jsou dobře opevnění, což se ukázalo během průzkumných a sabotážních operací, a odmítají bojovat," uvádí účet Ateš na sociální síti Telegram. Informace však nelze z nezávislých zdrojů ověřit. 

"Rusko v sobotu uvedlo, že jeho ozbrojené síly dobyly pět pohraničních vesnic v ukrajinské Charkovské oblasti, kde Moskva v pátek zahájila ofenzivu, přičemž využila své stále větší převahy na bojištích východní Ukrajiny," cituje z prohlášení web televize CNBC.

Ukrajinska pravda informuje, že boje pokračují také o víkendu a Rusům se už podařilo dostat téměř deset kilometrů do ukrajinského vnitrozemí a boje tam mají mimo jiné probíhat o vesnici Hlyboka. 

"Zatímco primární ofenziva Ruska se soustředila na Doněckou oblast, nedávné přesuny jednotek u Charkova naznačují přeskupení sil," uvádí web Forsige s tím, že Ukrajina poslala do Charkovské oblasti posily.

V tomto ohroženém regionu pokračuje evakuace obyvatel, kterých už měla, jak uvádí BBC, ukrajinská civilní ochrana přemístit téměř 1 800.

Putin je po inauguraci. Rusové válce fandí, o objektivní informace nemají zájem, říká Just (7/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.