Vztahy Čechů a Slováků za 30 let ochladly. Pro mladé lidi je to cizí stát

Osud ho dovedl k herectví. Natočil několik filmů, znát ho diváci mohou i třeba z úspěšného seriálu Specialisté a teď režíruje a hraje v činoherním studiu divadla v Ústí nad Labem. "Mám dobrý vztah ke Slovensku. Vnímám ho jako jakoukoli jinou cizinu," uvedl herec Adam Ernest narozený 1. 1. 1993.

Okamžik rozdělení obou republik si pamatovat pochopitelně nemůže. Ale další důležité milníky už ano. "Když mi bylo šest, tak jsme vstoupili do NATO, když mi bylo sedm, tak zanikly Okresní úřady a vznikly kraje. Když mi bylo 11, tak jsme vstoupili do Evropské unie," popsal vzpomínky Ernest.

[chooze:article;value:481972]

Slovensko Adam na rozdíl od svých rodičů vnímá jako suverénní zemi. "Rodiče budou mít ke Slovensku 100% asi kladnější vztah, než mám já. Asi to víc vnímali jako rozdělení někoho, kdo jim byl předtím blíž a teď jim je vzdálený," myslí si Adam.

Na Slovensku je i pár lidí, ke kterým jako herec vzhlíží.  "Lidsky by to byla paní Vašáryová a asi všem známá dvojice Lasica a Satinský," odtajnil.

A úplně odlišně vnímá českou a slovenskou hudební scénu, a to zejména rap. "I když rapují hodně rychle, a ne všechno rozumím, tak mě to moc baví. A hudební scéna na Slovensku mi přijde skvělá," řekl Adam.

"Mám pocit, že se těm Slovákům v hudbě daří být něčím progresívnější a zároveň upřímnější a možná ne tak zkamenělí," myslí si Ernest.

Herec byl na Slovensku jednou, když navštívil Rajecké Teplice. "Takže mi přijde, že jsem byl úplně všude možně po Evropě a nemám pořádně prochozené Slovensko. Je mi to líto a doufám, že to změním," uzavřel Adam.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.